RVO.nl gaat een aantal wijzigingen doorvoeren in het aanvraagprogramma voor de innovatieregeling WBSO. Naar verwachting gelden de wijzigingen vanaf 2018.

Met de WBSO (Wet Bevordering Speur- en Ontwikkelingswerk) kunnen ondernemers meer onderzoek doen om vervolgens deze innovaties te ontwikkelen tot succesvolle producten en diensten.

Wat veranderd er?

Het offline WBSO-aanvraagprogramma gaat verdwijnen. Het programma is verouderd en voldoet niet meer aan moderne functionaliteitseisen, aldus RVO.nl. Zo werkt het alleen op Microsoft Windows en worden klant(contact)gegevens niet automatisch ingevuld. Het nieuwe online aanvraagprogramma werkt in de browser en vult gegevens automatisch in.

Wie een aanvraag toch offline wil voorbereiden, kan een nieuw projectformulier gebruiken. De pdf kan geïmporteerd worden in het online WBSO-aanvraagprogramma in eLoket.

Ook individuele projecten uit een vorige aanvraag kunnen straks gekopieerd worden naar een nieuwe WBSO-aanvraag. Tot nu toe was het alleen mogelijk om de gehele vorige aanvraag te kopiëren, inclusief alle projecten.

RVO.nl gaat vragen die voor de beoordeling of statistiek niet worden gebruikt, verwijderen. Ook worden sommige invoervelden vergroot, zodat er meer ruimte voor tekst is. Sommige vragen en toelichtingen worden geherformuleerd voor meer duidelijkheid. In augustus 2017 wordt duidelijk of RVO.nl de plannen kan realiseren in het WBSO-aanvraagprogramma voor 2018.