Verkoopt u uw diensten en/of producten via een webshop? Dan is de kans dat u internationaal zaken doet aanzienlijk. Op internet lijken grenzen snel te vervagen. Echter de gevolgen voor de omzetbelasting, de btw, zijn belangrijk om te kennen en toe te passen.

Wat verstaat men onder webshop

Met een ‘webshop’ worden niet alleen elektronische diensten die u levert, bedoeld, maar ook de verkoop van producten door deze via een website te koop aan te bieden. In deze situatie gaan we ervan uit, dat u, ondernemer die een webshop exploiteert, ondernemer bent voor de omzetbelasting. Uw afnemers wonen in een ander Europees land of zijn daar gevestigd.

Afhankelijk van degene die de diensten afneemt of de producten via internet koopt zijn hier verschillende gevolgen voor de omzetbelasting aan verbonden. Het grootste verschil zit hem erin of u levert aan particulieren of aan andere ondernemers. Daarnaast is van belang of uw afnemer een btw identificatienummer heeft of niet.

Particulieren/ ondernemers zonder btw nummer

Levert u in een jaar voor meer dan het drempelbedrag goederen aan particulieren, aan ondernemers die geen btw-aangifte doen, of aan rechtspersonen die geen ondernemer zijn? U moet dan het btw-tarief van het land van uw klant in rekening brengen. Dit doet u vanaf het moment dat uw omzet voor dat land hoger is dan het drempelbedrag, voor de rest van het jaar en in ieder geval ook het volgende jaar.

Het drempelbedrag kan per EU-land verschillen. De bedragen vindt u op de website van de Europese Commissie.

Ondernemers met btw nummer

Hier is sprake van een intracommunautaire levering en hiervoor bent u verplicht om een ICP-opgaaf in te dienen. U bent verplicht om het btw nummer van de afnemer op uw factuur te vermelden en zodra u deze vermeld is de levering belast met 0%.

Belgische belastingdienst controleert webshops

De Belgische Belastingdienst is een controleoffensief gestart tegen buitenlandse webshops die goederen verkopen vanuit het buitenland aan Belgische particulieren en ondernemers zonder BTW identificatienummer. Het maakt niet uit of u de verkopen zelf arrangeert of gebruik maakt van een dienstverlener, zoals bijvoorbeeld Bol.com. Zorg dat u uw zaken goed op orde heeft. Bij vragen kunt u contact opnemen met onze fiscale afdeling.