Een scheiding is nooit leuk en brengt vaak onnodig veel stress mee. Want welke belastingzaken moeten er eigenlijk allemaal geregeld worden? De Belastingdienst lanceert een checklist voor mensen die gaan scheiden. Dit is wat u moet weten.

Een scheiding is nooit leuk.

De checklist

Mensen die scheiden kampen verder met vragen over zorgtoeslag, aftrekposten, fiscaal partnerschap, toeslagen en de voorlopige aanslag. De Belastingdienst lanceert daarom een checklist voor mensen die gaan scheiden. Bekijk de checklist op de website. Met een paar vragen krijgen mensen inzicht in hun persoonlijke situatie en wat er moet gebeuren.

Voorkom dat mensen achteraf moeten terugbetalen

Bij een scheiding verandert vaak de financiële situatie, zoals de woonlasten, het inkomen of het aantal uren kinderopvang. Omwille van de hoogte van voorlopige aanslagen en toeslagen is het volgens de Belastingdienst handig om de nieuwe situatie zo snel mogelijk door te geven. Dit voorkomt dat mensen achteraf moeten terugbetalen. Ook dit vind je terug in de checklist.

Doe je samen of apart aangifte een jaar na scheiding?

Dit is een van de veelvoorkomende vragen bij de mensen die een scheiding aanvragen. Volgens de Belastingdienst is samen aangifte doen voordelig, omdat de ex-partners nog een keer de inkomsten en aftrekposten gunstig kunnen verdelen. Naast de checklist, lees je op deze website meer informatie over de aangifte een jaar na scheiding. 

Kortom, voorkom stress bij mensen en wijs hen op de checklist bij een scheiding. Bent u zelf ondernemer en ligt u in een scheiding? Lees hier meer over wat u te doen staat.