Als ondernemer heb je recht op verschillende aftrekposten in de inkomstenbelasting. Voor een aantal van die aftrekposten moet je voldoen aan het zogenaamde urencriterium. Denk daarbij onder meer aan de zelfstandigenaftrek, de meewerkaftrek en de oudedagsreserve. Daarvoor moet je onder meer in het jaar minimaal 1225 uur hebben besteed aan jouw onderneming. De staatssecretaris van Financiën komt ondernemers tegemoet die door de coronacrisis niet kunnen voldoen aan die 1225-uursnorm en daardoor belastingfaciliteiten zouden verliezen. Lees hieronder meer over hoe je voordeel haalt uit de versoepeling van het urencriterium door corona.

Periode versoepeling

Op basis van de goedkeuring mag je rekening houden met een minimaal aantal uren per week dat je aan jouw onderneming hebt besteed, ongeacht of je die ook echt besteed hebt aan jouw onderneming. De goedkeuring geldt zowel voor 2020 als voor 2021. Maar er wordt niet voor het gehele jaar rekening gehouden met een minimaal aantal uren per week.

  • Voor 2020 geldt (slechts) een periode van 1 maart tot en met 30 september
  • Voor 2021 geldt (vooralsnog) een periode van 1 januari tot en met 30 juni

Je zult voor de overige maanden rekening moeten houden met de daadwerkelijk gewerkte uren.

De Belastingdienst gaat er in de genoemde periodes vanuit dat je altijd minimaal 24 uren per week aan jouw onderneming(en) hebt besteed. Ook als je die uren door de coronacrisis niet daadwerkelijk hebt besteed.

Startersaftrek bij arbeidsongeschiktheid

Wil je aanspraak maken op de zogenaamde startersaftrek bij arbeidsongeschiktheid, dan geldt een verlaagd urencriterium van 800 uur. Ook daarvoor geldt een versoepeling in 2020 en 2021. De Belastingdienst gaat er dan vanuit dat je in de genoemde periodes minimaal 16 uren per week aan jouw onderneming(en) hebt besteed.

Seizoensgebonden ondernemers

Valt de piek van jouw werkzaamheden juist in de bovengenoemde periodes, dan bieden de tegemoetkomingen jou geen soelaas. In dat geval geldt een aanvullende tegemoetkoming en gaat de Belastingdienst ervan uit dat je in die periodes hetzelfde aantal uren hebt besteed als je in de vergelijkbare periode in 2019 hebt gedaan. Je kunt dan dus (deels) aan de hand van jouw administratie van 2019 beoordelen of je in 2020 en/of 2021 aan het urencriterium voldoet.

Contact

Heb je vragen over deze versoepeling c.q. de aangifte inkomstenbelasting over 2020? Neem dan direct contact op met onze belastingadviseurs Margreet Claassen en Mariëlle van Bentum via 0317 – 413281.

Heb je in 2020 facturen met Britse btw ontvangen? Dan dien je deze btw voor 31 maart 2021 terug te vragen. Lees hierover meer.