In het nieuwste steun- en herstelpakket vanwege de coronacrisis verlengt het kabinet opnieuw een aantal belangrijke fiscale noodmaatregelen. Dit keer is de einddatum 1 juli 2021. In dit artikel vertellen we je meer over de verlenging uitstel van betaling.

Bijzonder uitstel van belastingbetaling (en verlenging)

  • Het aanvragen van bijzonder uitstel van belastingbetaling is nog mogelijk tot 1 juli 2021. Hoe je dit aanvraagt lees je hier. De regeling liep eerst af op 31 maart 2021. Als ondernemer krijg je op verzoek voor 3 maanden betalingsuitstel voor belastingaanslagen en belastingbetalingen op aangiften. Bij een eerste aanvraag ná 1 april, geldt het uitstel tot 1 juli 2021. Let erop dat je tijdens het uitstel wel aan je aangifteverplichtingen moet voldoen.
  • Kreeg je als ondernemer al eerder 3 maanden uitstel van belastingbetaling en heb je langer nodig? Dan is dat nog mogelijk tot 1 juli 2021, mits  je nog geen verlenging van bijzonder uitstel van belastingbetaling hebt aangevraagd. Het is belangrijk hierop actie te ondernemen. Als je zonder het verlengd uitstel niet aan je (nieuwe) betalingsverplichtingen voldoet, kan je worden uitgesloten van de afbetalingsregeling van 36 maanden.
  • De aanvraag van een verlenging van uitstel is alleen mogelijk als jouw betalingsproblemen hoofdzakelijk door de coronacrisis zijn ontstaan. Er gelden ook andere voorwaarden.
  • Heb je als ondernemer al eerder dit jaar deze verlenging van bijzonder uitstel van belastingbetaling gekregen? Jouw verlengde betalingsuitstel loopt dan niet af op 1 april, maar geldt automatisch tot 1 juli 2021.

Startdatum afbetalingsregeling naar 1 oktober 2021

De openstaande belastingschuld wordt straks afgewikkeld met een betalingsregeling. Deze afbetalingsregeling zou eerst starten op 1 juli 2021, dit is nu uitgesteld naar 1 oktober 2021. Je mag de openstaande belastingschuld in 36 maandelijkse termijnen aflossen. De afbetalingsperiode eindigt hiermee op 1 oktober 2024.

Voor ondernemers voor wie ook de afbetalingsregeling niet haalbaar is komt er een time-out arrangement (TOA). Samen met andere schuldeisers, intermediairs en schuldhulpverleners worden richtlijnen voor een soepelere en efficiëntere behandeling van saneringsverzoeken van ondernemers ontwikkeld. De Belastingdienst beoordeelt verzoeken om een ruimere afbetalingsregeling dan 36 maanden met een welwillende blik.

Vragen?

Heb je vragen over het dit artikel? Neem dan direct contact op met onze belastingadviseurs Margreet Claassen en Mariëlle van Bentum via 0317 – 413281. Meer weten over het aanvragen van bijzonder uitstel van belastingbetalingen? Dat lees je hier.