Recentelijk heeft demissionair minister Koolmees de Tweede Kamer de conceptsubsidieregeling STAP-budget gestuurd. Deze regeling zal met ingang van 2022 de fiscale scholingsaftrek vervangen. Dit betekent dat scholing niet langer gestimuleerd wordt door middel van een fiscale aftrek, maar door middel van een subsidie.

Wat houdt de STAP subsidie in?

STAP staat voor Stimulans arbeidsmarktpositie. Met ingang van 1 januari 2022 kunnen werkenden en werkzoekenden een STAP budget van maximaal €1.000 euro aanvragen voor de eigen ontwikkeling en opleiding. Met deze subsidie wil de overheid mensen helpen zich te ontwikkelen tijdens hun loopbaan en een sterkere positie geven op de arbeidsmarkt.

Voor wie is de STAP subsidie?

Deze subsidie is beschikbaar voor iedereen van 18 jaar en ouder die scholing wil inzetten voor de eigen ontwikkeling en duurzame inzetbaarheid. Een eventuele eigen bijdrage is afhankelijk van de kosten van de scholingsactiviteit. Alleen als de kosten van de scholing uitkomen boven het gestelde maximum van € 1.000, is er sprake van een eigen bijdrage. De scholingsactiviteiten die voor subsidiëring in aanmerking komen, worden opgenomen in een scholingsregister. Het DUO ontwikkelt dit register met een actueel overzicht van scholingsactiviteiten die in aanmerking komen voor het STAP-budget.

Hoe vraag ik de STAP subsidie aan?

De regeling zal worden uitgevoerd door het UWV dat hiertoe een STAP-portaal ontwikkelt. Vanaf 1 januari 2022 kan via dit portaal het STAP-budget worden aangevraagd. Per jaar kan een persoon één aanvraag doen. Na goedkeuring wordt het bedrag betaald aan de opleider.

Vragen

Voor vragen over dit onderwerp kun je terecht bij Margreet Claassen- Lamers via 0317 – 413281.

 

Op de hoogte blijven van het laatste S+DL nieuws? Volg ons op social media.