#ondernemeraanhetwoord

Wat begon met een busje en een aanhanger is inmiddels uitgegroeid tot een bekende naam in Wageningen en omstreken: BMG. Dé specialist voor asbestsanering, sloopwerk, grondwerk en meer. Binnenkort vieren de eigenaren van BMG, Berry en Franny van Dam, samen het lustrum jaar. Want in juni 2022 bestaat BMG vijf jaar. Nog altijd runnen zij dit bedrijf vanuit huis. Maar niet voor lang, want inmiddels hebben zij nieuwe grond aangekocht in Wageningen om daar hun kantoorpand en bedrijfshal op te bouwen.

Een uit de hand gelopen hobby

Na jaren voor zijn vader te hebben gewerkt, besluit Berry voor zichzelf te beginnen. Met een busje en aanhanger gaat hij aan de slag met bestratingsklussen en andere grondwerkzaamheden. Franny, die Berry ontmoette bij het bedrijf van zijn vader, ging aan de slag in een viswinkel om daarnaast Berry te helpen met de administratie. Franny: “Ik zeg altijd: Berry heeft een hobby en ik faciliteer hem. Ik ben erin gegroeid, maar voor Berry is het echt een passie. Die vindt het ook nooit een dag te veel.” In 2017 besloten zij van een eenmanszaak naar een B.V. te gaan. Op de vraag waar de gekozen bedrijfsnaam BMG voor staat, begint Franny hard te lachen. “Tja.. dat staat voor Berry en onze twee zoons Max en Gijs. Origineel is het niet, maar het is inmiddels zo’n sterke entiteit, dat daar geen haan meer naar kraait.”

(niet) Met de handen willen werken

‘Leer je kinderen dat het oké is om met de handen te werken.’ Een veelgehoorde kreet die ingaat op de trend dat er tegenwoordig maar weinig jongeren nog met de handen werken. Franny erkent dit probleem: “Onze zoon Max komt van het praktijkonderwijs in Wageningen. Hij heeft al snel bij verschillende sloopbedrijven stagegelopen en is op zijn zestiende bij ons komen werken als kraammachinist. Vanuit dat praktijkonderwijs hebben wij goede contacten en dat leidt soms tot leuke nieuwe aanwinsten. Verder is het best heel lastig om gemotiveerde jonge mensen te vinden.”

Gezien worden

Toch klagen Berry en Franny niet. Inmiddels heeft BMG 24 medewerkers in loondienst en doen zij gave projecten voor Gemeenten, hun hofleverancier Wageningen Universiteit en meer. Franny: “In de eerste jaren hadden sommigen nog wel zoiets van: houden Berry en Franny dat wel met zijn tweeën vol? Maar inmiddels hebben we zo’n stabiliteit opgebouwd, dat niemand daar meer en twijfelt. Sterker nog, ze vinden het alleen maar gaaf om mee te bouwen aan de groei. Van de week belde er weer iemand die vroeg of hij bij ons mocht komen werken. Dat is echt luxe. Dat komt ook wel door het cultuurtje dat er bij ons heerst. Berry en ik staan tussen de mensen en er zijn bij ons geen machtsverhoudingen in tegenstelling tot veel andere bouwbedrijven. Hier wordt je echt gezien als persoon.”

Met beide benen op de grond

Er komen steeds gavere en grotere projecten op hun pad. “De groei die we hebben gemaakt, is echt iets om trots op te zijn en daar ga je ook wel echt voor door. Dat we nu gaan verhuizen, maakt me elke dag blij om weer aan de gang te gaan en er iets van te maken. Maar dat doen we niet alleen met ons eigen team.” Schuurman en de Leeuw Accountants en Belastingadviseurs is er vanaf het begin van BMG bij geweest. Niet voor niets horen de medewerkers Franny en Edgar de Leeuw altijd tegen elkaar zeggen: “We doen het samen”. Franny lacht en vervolgd: “Wij moeten ons zoveel mogelijk bezighouden met het leuke werk. De bal ligt altijd bij ons en als wij bepalen die een zetje te willen geven, dan zorgt Schuurman en de leeuw ervoor dat het balletje blijft rollen. Verloning, boekhouding, belastingen of privézaken. Niets is te gek.”

Een nieuwe bedrijfshal uit de grond stampen

Berry en Franny kijken uit naar hun nieuwe kantoor en bedrijfshal in Wageningen waar zij natuurlijk zelf de grond voor gaan bewerken. Franny: “Dat is wel echt gaaf. Tegelijkertijd voelt het ook weer heel normaal omdat we dit gewend zijn. We zitten vol op circulair hergebruik van materialen. We zijn nu een hele grote hal in Hilversum aan het afbreken/demonteren. Die gaan we transporteren en deze op de nieuwe grond weer opbouwen. BMG is straks te vinden op Nudepark 2 te Wageningen. Want tja, we zijn en blijven ten slotte een echt Wagenings bedrijf.”

Benieuwd naar meer verhalen van ondernemers? Deze lees je hier.