We zitten inmiddels alweer bijna in de maand december wat betekent dat het jaar 2018 al bijna voorbij is. De maand december kunt u deze nieuwsbrief gebruiken voor het behalen van nog wat eindejaarsvoordeel en het voorsorteren op het nieuwe jaar.

 • Koop uw kleine lijfrente af
  Heeft u in het verleden een lijfrente afgesloten en valt het rendement op de polis tegen? Overweeg dan om de polis af te kopen. Dit kan met lijfrentes met een waarde onder de
  € 4.351,-, zonder dat u revisierente (20%) moet betalen. De waarde van alle polissen bij dezelfde verzekeringsmaatschappij moet bij elkaar worden opgeteld. U betaalt dan alleen inkomstenbelasting in box 1.
 • Let op bij kleine pensioenen
  Hele kleine pensioenen (uitkering van minder dan € 2,- per jaar) vervallen vanaf 1 januari 2019 automatisch. Bent u het hier niet mee eens? Dan kunt u contact opnemen met de pensioenuitvoerder. Doe dit voor 1 juli 2019 en dan bent u nog op tijd. Hier kunt u zien of u nog zo’n klein pensioen heeft staan.
 • Verlaag de belastinggrondslag in box 3
  Als u vermogen heeft, moet u wellicht belasting betalen over het saldo van de bezittingen minus de schulden per 1 januari 2019. Door de bezittingen in box 3 te verminderen, hoeft u minder belasting te betalen. Bent u van plan om uitgaven te doen, probeer deze dan nog te doen in 2018 in plaats van in 2019.
 • Maak gebruik van jaarlijkse schenkingsvrijstellingen
  Voor kinderen die een schenking van hun ouders krijgen, geldt in 2018 een reguliere schenkingsvrijstelling van € 5.363,-.
  Deze vrijstelling kan, wanneer er wordt geschonken aan kinderen tussen de 18 en 40 jaar oud, eenmalig worden verhoogd tot € 25.731,-. De verhoogde vrijstelling kan extra worden verhoogd tot € 53,602,- wanneer er sprake is van schenkingen voor een studie of opleiding. Is het geldt geschonken voor een eigen woning dan kan zelfs een eenmalige verhoging van de vrijstelling worden gedaan tot € 100.800,-.
 • Doe een papieren schenking
  Wilt u schenkingen doen aan (bijvoorbeeld) uw kinderen maar heeft u onvoldoende liquide middelen? Dan kunt u overwegen om een papieren schenking te doen. Dit houdt in dat u een bedrag schenkt maar het bedrag schuldig blijft aan de kinderen. Hierdoor verliest u niet de beschikking over het vermogen, maar kunt u op langere termijn toch een belastingvoordeel bereiken.
 • Vervang uw gewone giften door periodieke giften
  De giften die u aan een Algemeen nut beogende instelling (ANBI) doet, zijn aftrekbaar als zij boven een drempel uitkomen. Deze is 1% van het verzamelinkomen met een minimum van € 60,-. Er is ook een maximum aan aftrek. Zijn uw giften aan een ANBI niet (volledig) aftrekbaar, overweeg dan om de gift te vervangen door een periodieke schenking. Hiervoor geldt namelijk geen drempel. Voor een periodieke schenking moet een akte worden opgesteld. De looptijd van een periodieke schenking is minimaal vijf jaar.
 • Laat uw testament regelmatig controleren
  Heeft u een testament? Gewijzigde wetgeving, een nieuwe persoonlijke situatie en misschien ook wel nieuwe wensen maken dat uw testament niet meer optimaal is. Daarom doet u er goed aan om uw testament regelmatig te laten controleren.
 • Speel in op de aftrekbeperking
  Vanaf 1 januari 2020 gaat er naast de aftrekbeperking op de hypotheekrente ook een aftrekbeperking op een aantal andere aftrekposten gelden. Dit gaat bijvoorbeeld om de ondernemersaftrekken, de persoonsgebonden aftrekken en de te betalen partneralimentatie. Waar u in 2018 de aftrekposten nog tegen maximaal 51,95% aftrekt, is dat in 2019 nog maximaal 51,75% en in 2020 gaat dit zelfs naar 46%.
 • Overweeg uw partneralimentatieverplichting af te kopen
  Inspelende op de tip hierboven kunt u er ook voor kiezen om uw alimentatieverplichting af te kopen. Deze is in 2018 nog aftrekbaar tegen 51,95% waar dit in de toekomst steeds minder wordt. Let op: dit kan wel tot gevolg hebben dat uw partner meer belasting betaalt over de uitkering.
 • Stel uw opleiding niet langer uit
  De afschaffing van de aftrek scholingskosten is al meerdere aangekondigd echter is deze wederom uitgesteld tot 1 januari 2020. Wanneer u nog een beroepsgerichte opleiding/ cursus wilt volgen, is het verstandig om dit voor 1 januari 2020 te doen zodat deze kosten nog aftrekbaar zijn.

Wilt u meer uitleg over deze of andere fiscale onderwerpen aarzel dan niet om contact op te nemen met Margreet Claassen- Lamers of Mariëlle van Bentum van onze fiscale afdeling op 0317-413281.