Dga’s kunnen sinds vorig jaar geen pensioen in eigen beheer meer opbouwen. Welke alternatieven zijn er dan? We noemen de aantrekkelijkste mogelijkheden.

Einde pensioen in eigen beheer
Opbouw van pensioen in de eigen bv is fiscaal niet meer mogelijk. Afkopen kan dit jaar nog met 25% korting, volgend jaar nog met 19,5% korting.

1. Sparen of beleggen?
Een voor de hand liggend alternatief voor de dga die geen pensioen in eigen beheer meer kan opbouwen, is zelf sparen of beleggen. Een nadeel van sparen is dat het nauwelijks meer rente oplevert, van beleggen is een bekend nadeel de onzekerheid. Gespreid beleggen in defensieve fondsen kan een oplossing zijn. Een nadeel van beleggen is ook dat geen vrijstelling geldt in box 3. Dit in tegenstelling tot pensioen in eigen beheer.

2. Investeren in eigen B.V.
Je kunt je pensioenbijdrage natuurlijk ook in je eigen bv investeren. Afhankelijk van de rente die je nu bij de bank betaalt, kan dit aantrekkelijk zijn. Een nadeel is het risico dat je je ‘pensioen’ kwijt bent als je bedrijf failliet gaat.

3. Aflossen hypotheek eigen woning
Bezit je een eigen woning met hypotheekschuld, dan kan aflossen van deze schuld een aardige compensatie voor het opbouwen van pensioen zijn. Houd er rekening mee dat aflossen vaak slechts tot een bepaald bedrag boetevrij is. Los je meer af, dan betaal je meestal een sanctie vanwege de gemiste rente-inkomsten door de bank. Een voordeel is dat aflossen niet leidt tot een hogere heffing in box 3.
Aflossen wordt de komende jaren ook aantrekkelijker, omdat de hypotheekrente in etappes nog maar aftrekbaar wordt tegen het basistarief van ongeveer 37%. Let wel op de Wet Hillen wordt in 30 jaar afgebouwd wat betekent dat wanneer je geen hypotheek meer hebt er uiteindelijk een bijtelling voor het eigendom van een eigen woning komt.

4. Aankoop lijfrente
Voor zover er sprake is van een pensioengat, kun je overwegen een lijfrente aan te schaffen. De betaalde premie is dan onder voorwaarden aftrekbaar en de lijfrente telt dan niet mee in box 3.

5. Aankoop woning plus verhuur
Het aankopen van een woning en verhuren aan de kinderen wordt de laatste jaren steeds populairder en kan een alternatief zijn voor de opbouw van pensioen. Het voordeel is dat de waarde van de woning slechts gedeeltelijk meetelt in box 3. Bovendien blijft een eventuele waardestijging van de woning onbelast.
Je kinderen komen onder voorwaarden eventueel ook in aanmerking komen voor huurtoeslag.

Heb je vragen over alternatieven voor de opbouw van pensioen in eigen beheer, neem dan contact met ons op.