De boeteregels voor de aangiften btw en loonheffing zijn dit jaar aangescherpt. Wat is er veranderd? Waar moet u rekening mee houden?

Vanaf 1 januari 2014 is zowel het te laat indienen van een aangifte btw of loonheffing, als het te laat betalen van de verschuldigde btw of loonheffing een strafbaar feit.

Voor het te laat doen van aangifte was dit al zo, maar nu riskeert ook degene die opzettelijk een op de aangifte te betalen bedrag aan btw of loonheffing niet, gedeeltelijk niet óf te laat betaalt, voortaan een geldboete of zelfs een gevangenisstraf. Uiteraard zal de gemiddelde ondernemer door een te late betaling niet (meteen) te maken krijgen met een zware geldboete of een gevangenisstraf.

Veel ondernemers dienen wel eens bewust een te lage aangifte of zelfs een nihilaangifte in, omdat zij op dat moment de belasting niet kunnen betalen of omdat zij nog niet beschikken over de juiste gegevens. Zodra zij beschikken over de juiste gegevens of in staat zijn de belasting te betalen, dienen zij dan een juiste aangifte in.

Aangifte te laat
Aangifte meer dan 7 kalenderdagen te laat: verzuimboete: € 61,-.
Betaling te laat
Boete wegens te laat betalen: 3% van het te laat betaalde bedrag, minimaal € 50,- en maximaal € 4.920,-.
Uitzondering: slechts een waarschuwing (verzuimmededeling) als: 1. vorige aangifte op tijd betaald is; én2. deze nu niet meer dan 7 kalenderdagen te laat is.

 

Vóór 2014 was u na het alsnog indienen van de juiste aangifte niet meer strafbaar. Omdat echter vanaf 1 januari 2014 het niet of te laat betalen ook strafbaar is, blijft u ook na het vrijwillig verbeteren van de aangifte ‘strafbaar’ vanwege uw foute betaalgedrag. Het is dus niet verstandig om bewust een onjuiste aangifte in te dienen en deze later te verbeteren. U riskeert dan een boete vanwege uw betaalgedrag.

U bent daarentegen niet strafbaar als u een aangifte indient naar een geschat bedrag en de ontvanger tijdig om uitstel van betaling verzoekt of u indien nodig ook een melding van betalingsonmacht doet.