Vanaf 1 maart 2022 kun je een STAP-budget van maximaal 1.000 euro aanvragen voor scholing en ontwikkeling. Zowel werkenden als niet-werkenden kunnen deze vergoeding van maximaal € 1.000 per jaar aanvragen bij het UWV. Je kunt deze subsidie gebruiken voor het volgen van een training, cursus of opleiding. De Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO) houdt een scholingsregister bij met alle opleidingen waarvoor je een STAP-budget kunt aanvragen. Staat een scholingsactiviteit (nog) niet in dit scholingsregister, dan is het ook niet mogelijk om een STAP-budget aan te vragen.

Let op!
Vanaf 1 januari 2022 kun je in jouw aangifte inkomstenbelasting geen scholingskosten meer aftrekken. Het STAP-budget is de vervanging van deze aftrek.

Stap-budget aanvragen

Een STAP-budget aanvragen kan via het digitale portaal bij UWV via DigiD. Per persoon is één keer per jaar STAP-budget te verkrijgen met een maximum van 1.000 euro (inclusief btw), zolang er budget is. Het STAP-budget wordt direct aan de opleider uitgekeerd. Indien de scholing meer dan € 1.000 kost, dan moet de aanvrager de meerkosten zelf betalen. Dit jaar zijn er vanaf 1 maart 2022 vijf aanvraagtijdvakken. Op de volgende momenten start er in 2022 een nieuwe aanvraagperiode: 1 maart, 1 mei, 1 juli, 1 september en 1 november.

Indien de scholing niet wordt gestart of niet wordt afgerond, dan moet de aanvrager dit zo snel mogelijk doorgeven aan het UWV. Het UWV kan het STAP-budget dan terugvorderen bij de opleider.

Meer informatie over de STAP-regeling en aanvraag is te vinden op stapuwv.nl. Hier staat ook het contactnummer voor telefonische ondersteuning.

Let op!
Er is € 160 miljoen beschikbaar voor de vijf aanvraagtijdvakken. Ga je een opleiding volgen? Controleer dan eerst in het STAP-scholingsregister of de opleiding kwalificeert en vraag het budget tijdig aan, want op=op.

Vragen

Heb je vragen over het STAP-budget? Neem dan contact op met Margreet Claassen via 0317 413 281.

Lees ook: Subsidie voor studiekosten STAP