Bij de jaarafsluiting 2018 blijkt dat er wat foutjes zijn gemaakt waardoor er te weinig (of te veel) btw is afgedragen. Deze correctie kunt u doen middels een suppletieaangifte.

Aanvullende btw-aangifte (suppletie)
Als bij het opstellen van de jaarstukken van de BV over 2018 blijkt dat er te weinig of juist te veel btw is aangegeven in de btw-aangifte, dan moet u btw bijbetalen of kunt u btw terugkrijgen. Als u minder dan € 1.000 moet betalen of terugkrijgt, dan mag u dit in de volgende btw-aangifte verwerken. Voor hogere bedragen moet u een suppletieaangifte doen.
Vanaf 1 januari 2018 kunt u alleen nog maar digitaal een suppletieaangifte indienen.

Belastingrente en boetes
Als u nog btw moet bijbetalen over 2018, dan hoeft u geen belastingrente te betalen als u uw suppletie vóór 1 april 2019 indient bij de Belastingdienst. Stuurt u uw suppletieaangifte later in, dan betaalt u belastingrente van 4%.

Heeft u te weinig btw afgedragen en dient u geen suppletieaangifte in, dan loopt u het risico dat de Belastingdienst een vergrijpboete oplegt. Deze boete kan oplopen tot maximaal 100% van de te weinig afgedragen btw.

Als u wel een suppletieaangifte indient, moet u alleen een boete betalen als het te betalen bedrag van de suppletieaangifte meer bedraagt dan 10% van de op de btw-aangifte reeds betaalde of terugontvangen btw, of als u op basis van de suppletie meer dan € 20.000 moet betalen. De boete is dan 5% van het te betalen bedrag van de suppletieaangifte, maar maximaal € 5.278.