Vanaf 2014 betaalt iedereen met IBAN. Dat heeft ook gevolgen voor ontvangsten met de acceptgiro. Wat moet u weten en wat moet u doen?
IBAN? 
U heeft de berichten vast gezien: we gaan over op IBAN. Dat is het (langere) International Bank Account Number. In Nederland heeft het 18 cijfers. Consumenten en bedrijven moeten vanaf 1 februari 2014 hun IBAN gaan gebruiken voor hun bancaire betalingsverkeer. Daarom moet u misschien ook aanpassingen doen in de manier waarop u betaalt en betalingen ontvangt. Gebruikt u acceptgiro’s om het voor uw klanten eenvoudig en makkelijk te maken u te betalen? Lees dan verder!

Wat vanaf 2014?
Acceptgirogebruik is geliefd omdat het voor uw afnemers zo makkelijk in gebruik is. En voor u als acceptgiroverspreider vanwege de eenvoudige en makkelijke manier van verwerken in uw administratie. Omdat ook acceptgirobetalingen vanaf 1 februari 2014 met IBAN moeten worden verwerkt, is de huidige acceptgiro dan niet langer te gebruiken. In plaats van maximaal 10-cijferige bankrekeningnummers moet u na 1 februari 2014 namelijk het 18-cijferige IBAN gebruiken. Daarom wordt de huidige acceptgiro: de IBAN-acceptgiro.

Blijft u acceptgiro’s verspreiden?
Het belangrijkste verschil met de ‘oude’ acceptgiro: er zijn 18 vakjes voor IBAN in plaats van 10 vakjes voor de bankrekening. IBAN-acceptgiro blijft alleen in Nederland te gebruiken. Op de kaart staat geen blauw-geel eurologo meer. Hij heet tóch ‘acceptgiro’ in plaats van de oude euro-acceptgiro. Let op. De acceptgiro gaat uiteindelijk (per 1 januari 2019) helemaal verdwijnen. Het is dus zaak om over alternatieven na te denken.

Alternatieven?
Alternatieven zijn iDEAL (alleen voor webwinkels), FiNBOX en de Europese incasso. Met FiNBOX is het niet nodig acceptgiro’s over te typen. FiNBOX is vooral voor grote incassanten geschikt. De Europese incasso is wel aan strengere regels gebonden dan de oude Nederlandse incasso. Ze zijn bedoeld om consumenten beter te beschermen. Voordeel is dat de Europese incasso straks in 32 Europese landen te gebruiken is.

Vanaf 1 juli 2013 mag u IBAN-acceptgiro’s verspreiden. Vanaf 1 februari 2014 is dat verplicht; de oude acceptgiro’s kunt u dan niet meer gebruiken.