Vorige week was er opvallend nieuws vanuit Ommen. Er stond namelijk een olifant bij iemand in de achtertuin. Dat is wat anders als een paard in de gang. Ik zag het direct voor me dat iemand deze olifant op vakantie in Afrika is tegengekomen en mee heeft gesmokkeld langs de douane. Dat is nog eens een leuke souvenir. Na het lezen van het nieuwsbericht bleek dat deze olifant uit het circus kwam en dat zijn verzorger even een wandeling had gemaakt met de olifant. Dat doen ze eigenlijk iedere dag, aldus de verzorger.
Dat lijkt mij toch ook opmerkelijk als je met je hond een rondje door het bos loopt en iemand met een olifant tegenkomt. Dan moet je toch twee keer kijken en controleren of je niet aan het dromen bent. De olifant had tijdens de wandeling een recalcitrante bui, wilde er even alleen op uit en had het voorzien op de perenboom in de achtertuin van een inwoner in Ommen. De verzorger baalde flink van het incident en heeft een schadevergoeding betaald. Na het afhandelen van de formaliteiten is de olifant weer veilig bij het circus aangesloten.

Nu kan ik me voorstellen dat u ook weleens spullen meeneemt terug van vakantie uit het buitenland als souvenir. In zo’n situatie is de Douane Reizen app van de Belastingdienst wel degelijk handig om te raadplegen. Omdat iedereen nu vast enthousiast is geworden over het feit dat je met olifanten ook uit wandelen kunt, gebruiken we dit als voorbeeld.
In de app kunnen we zien dat beschermde diersoorten alleen mogen worden meegenomen wanneer er een CITES vergunning is. Het circus had wel degelijk zo’n vergunning waardoor de verzorger en de olifant rustig de wandelingen kunnen voortzetten. Aan u de tip wanneer u twijfelt over uw souvenir het toch even na te kijken in de app of het mee naar Nederland mag. Om teleurstelling te voorkomen dat uw olifant toch niet door de douane mag.