Het nieuwe kabinet gaat de vermogensbelasting verlagen. Het bedrag waarover geen belasting hoeft te worden betaald, wordt verhoogd van 25.000 tot 30.000 euro. Het gaat om spaargeld, aandelen, obligaties, kunst, een tweede huis en ander vermogen.

De verhoging van het belastingvrije deel levert mensen met een vermogen van meer dan 25.000 euro gemiddeld 60 euro per jaar op. VVD, CDA. D66 en CU willen de middengroepen op deze manier tegemoetkomen. Alles bij elkaar betalen zij € 200 miljoen minder vermogensbelasting. De partijen zijn het er ook over eens dat het belastingtarief over vermogen boven die grens iets wordt verlaagd.

Spaargeld verdampt

Het tarief van de vermogensbelasting is volgens critici al jaren te hoog. De Belastingdienst gaat uit van een hoger rendement dan de meeste mensen in de praktijk halen met de historisch lage spaarrente. Om te voorkomen dat spaarders verlies lijden, wil het nieuwe kabinet een betere koppeling tussen de actuele rentestanden en het belastingtarief. In totaal zijn er in Nederland 3,2 miljoen mensen die meer dan 25.000 euro vermogen hebben en dus profiteren van deze lastenverlichting.

Middeninkomens

Eerder al werd bekend dat het nieuwe kabinet de inkomstenbelasting voor de middeninkomens gaat verlagen: twee van de vier belastingschijven verdwijnen en het hoogste tarief wordt verlaagd. Ook daar profiteren vooral de midden- en hoge inkomens van. De partijen zitten op de lijn dat vooral de middengroepen de kosten van de crisis hebben betaald. De bedragen kunnen nog iets aangepast worden.