Ben jij een webshophouder? Houd dan rekening met nieuwe btw-regels voor webshophouders. Per 1 juli 2021 gaan de nieuwe btw-regels in op het gebied van e-commerce. Concreet gaat het om grensoverschrijdende leveringen aan particulieren in andere lidstaten.

Huidige regeling tot 1 juli 2021

Leveringen naar buitenlandse particulieren zijn nu nog belast met Nederlandse btw. Alleen bij overschrijding van bepaalde omzetdrempels (België kent bijvoorbeeld een grens van € 35.000) ben je buitenlandse btw verschuldigd en moet je je in dat land registreren en aangifte doen. Dit is al met al een ingewikkelde en ook een fraudegevoelige regeling waar dan ook per 1 juli 2021 een einde aan komt.

Nieuwe regeling vanaf 1 juli 2021

De nieuwe btw-regels voor webshophouders zou een einde moeten maken van aan die btw-rompslomp. Per 1 juli 2021 is de btw vanaf de eerste euro buitenlandse omzet verschuldigd in het land van de buitenlandse afnemer. De nu bekende omzetdrempels verdwijnen. Tegelijk voorkomt de introductie van het zogenaamde ‘One-Stop-Shop’ (OSS)-systeem dat je je moet registreren in elke lidstaat waarin je zaken doet. Dit systeem maakt het mogelijk om vanuit bijvoorbeeld Nederland de buitenlandse btw-aangiften in te dienen. Je hoeft je dus niet meer in het buitenland te laten registreren.
De nieuwe regeling kan er dus ook toe leiden dat bestaande buitenlandse registraties niet langer meer nodig zijn en kunnen worden ingetrokken.

Systeem nog niet klaar

Omdat de Belastingdienst het nieuwe systeem nog niet klaar heeft, kan het voorkomen dat er nog geen gebruik gemaakt kan worden van de nieuwe systemen op 1 juli 2021. Dit betekent dat er wellicht nog gebruik moet worden gemaakt van de oude systemen. Dat betekent ook dat alleen als je al over registraties beschikt, actie achterwege kan blijven. In andere gevallen doe je er verstandig aan om op z’n minst de ontwikkelingen de komende maanden goed in de gaten te houden.

Blijf op de hoogte

Op de hoogte blijven van het laatste nieuws? Volg ons dan op LinkedIn en Facebook. Daar houden we je wekelijks op de hoogte van het belangrijkste nieuws. Voor vragen kun je contact met ons opnemen via 0317 – 413 281.