Het Gerechtshof Amsterdam heeft onlangs een uitspraak gedaan over de bijtelling voor een auto die niet privé is gebruikt.

Wisselen van auto en geen privégebruik.
Zoals bekend, kan de bijtelling voor een auto van de zaak achterwege blijven als u kunt aantonen dat u de auto in het kalenderjaar minder dan 500 km privé heeft gebruikt. De regel dat u niet hoeft bij te tellen, geldt per jaar. Als u in de loop van het jaar wisselt van auto, zal de bijtelling dus alleen achterwege blijven als u kunt aantonen dat u in beide auto’s samen in het kalenderjaar minder dan 500 km privé heeft gereden.

In 2013 rijdt een werknemer de eerste helft van het jaar in een Mercedes C220 waarvoor een 25%-bijtelling geldt. De werknemer houdt een rittenstaat bij waaruit blijkt dat hij deze auto niet privé gebruikt. In juli 2013 krijgt de werknemer een Opel Ampera, waarvoor een 0%-bijtelling geldt. Omdat de bijtelling toch 0% is, gebruikt de werknemer deze auto ook privé.

Over heel het jaar 2013 kan de werknemer niet aantonen dat de auto’s minder dan 500 km voor privé zijn gebruikt. Daarom moet er volgens het Gerechtshof Amsterdam, 27.04.2016 (GHAMS:2016:1579) , voor beide auto’s alsnog bijgeteld worden. Voor de Opel Ampera is de bijtelling 0%, maar voor de Mercedes moet alsnog een fors bedrag aan belasting betaald worden, terwijl die auto niet privé is gebruikt!

Als u meerdere auto’s per jaar rijdt, moeten alle privékilometers bij elkaar opgeteld worden. Als u dus bijvoorbeeld overstapt van een auto met een hoge bijtelling die u niet privé heeft gebruikt naar een auto met 0%-bijtelling, is het belangrijk met die auto de rest van het jaar minder dan 500 km privé te rijden om een bijtelling over de eerdere auto te voorkomen. Houd dan ook voor de tweede auto een rittenstaat bij.