Voor zelfstandigen zonder personeel lijkt veel te gaan veranderen door de nieuwe kabinetsplannen van VVD, CDA, D66 en CU. Vooral ZZP’ers aan de onderkant van de markt merken dat, want er komt een minimum-uurtarief.

Als niet minimaal 125 procent van het minimumloon wordt verdiend ziet de Belastingdienst de arbeidsrelatie straks niet langer als die van een zelfstandige en een opdrachtgever, maar als werkgever en werknemer. De werkgever moet dan onder anderen premies voor werknemersverzekeringen en vakantiegeld gaan betalen. De maatregel raakt vooral beroepsgroepen als maaltijdbezorgers en schoonmakers. Het minimum-uurtarief zal tussen de 15 en 18 euro liggen. De nieuwe regelgeving gaat waarschijnlijk verder dan de wijziging in de Wet minimumloon die per 1 januari 2018 ingaat. Daarin wordt al voorzien in het recht op een minimumloon voor kwetsbare ZZP’ers. Met de maatregelen van het nieuwe kabinet kan de Belastingdienst een ZZP’er als werknemer aanmerken.

De Autoriteit Consument en Markt (ACM) is geen voorstander van prijsafspraken voor zelfstandigen waarbij echt sprake is van zelfstandigheid. Ook verschillende belangenorganisaties voor ZZP’ers vinden dat het bepalen van tarieven aan de markt moet worden overgelaten.

Payrolling en uitzendkrachten

De nieuwe coalitie lijkt payrolling stevig te gaan beperken. Wat dat precies gaat betekenen voor het uitbesteden van het juridische werkgeverschap is nog niet bekend. Uitzendkrachten krijgen volgens de kabinetsplannen meer rechten op het gebied van opbouw van sociale zekerheid.

Heeft u aanvullende vragen over dit onderwerp, dan is Linda van Ginkel van de loonafdeling u graag van dienst via telefoonnummer 0317-763535