“Mijn bedrijf is 5 keer EBITDA waard!” Een veelgebruikte vuistregel om de waarde van je bedrijf te achterhalen, is het vermenigvuldigen van het (gecorrigeerde) bedrijfsresultaat. Wij leggen je uit hoe dit in zijn werk gaat en wat de zogeheten Multiples en EBITDA hiermee te maken hebben.

Wat zijn Multiples?

De term Multiples in bedrijfsovernameland betekent: een waardebepaling op basis van de benadering welke prijzen in de markt betaald worden voor vergelijkbare bedrijven. De meest gebruikte multiple is de EBITDA multiple.

Wat is EBITDA?

EBITDA staat voor Earnings Before Interest, Taxes, Depreciation and Amortization. Ook wel de winst voor rente, belasting en afschrijving van materiële en immateriële activa. De EBITDA is feitelijk de kasstroom van het bedrijf, zonder invloed van de fiscale afschrijvingsmethodiek en financieringen. Het is een goede benadering van de operationele cash flow. Het maakt als het ware bedrijven in een bepaalde sector goed met elkaar te vergelijken.

Hoe waardeer ik mijn bedrijf met een EBITDA Multiple?

De Waarderingsmethode EBITDA Multiple is een meetmethode. Het is eigenlijk vrij eenvoudig. Je doet de EBITDA van de onderneming maal de multiple die in deze branche in de recente geschiedenis betaald wordt. Een betrouwbare bron voor het achterhalen van de Multiple is de Brooks Overname Barometer (p.8). Het afgelopen halfjaar was de gemiddelde EBITDA multiple in het MKB 4,85. De branche met de laagste gemiddelde multiple is de detailhandel (2,85). De branche met de hoogste gemiddelde multiple is de IT-dienstverlening en softwareontwikkeling (6,55).

De uitkomst van de EBITDA multiple geeft de waarde van de onderneming weer. Dat betekent niet dat dit ook de waarde van de aandelen van de bv weergeeft. Om tot de waarde van de aandelen te komen, is het belangrijk dat je de rentedragende schulden nog van de uitkomst aftrekt (en de cash items erbij optelt, ofwel cash en debt free). Dit vergeten bedrijven vaak.

Voordelen van waarderen met EBITDA Multiple

  • Snel en eenvoudig (ten opzichte van een DCF methode bijvoorbeeld);
  • Houdt wel rekening met de actuele vraag naar bedrijven in een bepaalde sector;
  • Prima te gebruiken om de uitkomst van een DCF methode te staven aan de markt.

Nadelen van waarderen met EBITDA Multiple

  • De fiscus accepteert deze methode niet bij verkoop aan familie of een personeelslid;
  • Het houdt geen rekening met een snel groeiend bedrijf. Is de kans bijvoorbeeld groot dat de EBITDA snel en veel zal stijgen?;
  • Het houdt geen rekening met een dalende trend in omzet en EBITDA;
  • Het houdt geen rekening met grote investeringen die men nog moet doen. Met bijvoorbeeld een verouderd machinepark kan wellicht een hoge EBITDA behaald worden. Maar als al deze machines op korte termijn vervangen moeten worden ziet het er alweer anders uit.

Goede indicatie

In de praktijk zien we dat bedrijven deze bedrijfswaarderingsmethode vaak toepassen. Dat is begrijpelijk. Bedenk echter wel dat het een hele globale indicatie is. Wil je een goede indicatie van de waarde van jouw bedrijf? Dan zijn wij je graag van dienst. Afhankelijk van het doel, hoeft dit helemaal niet zo ingewikkeld te zijn. Het kan vooral prettig zijn en zekerheid bieden, wanneer je de daadwerkelijke waarde van jouw bedrijf wilt weten.

Advies van S+DL

We helpen je graag bij het inschatten van de daadwerkelijke waarde van jouw bedrijf. Wij kunnen je uiteraard ook adviseren over wat de opbrengst van jouw onderneming kan verhogen, wanneer je van plan bent om over een paar jaar over te gaan tot de verkoop van jouw onderneming.

Voor vragen over dit onderwerp of onze dienstverlening, kun je contact opnemen met Gert Bloemendal via 0317 – 413281 of mail voor een vrijblijvende kennismaking: g.bloemendal@sedl.nl.