De Kamer van Koophandel schrapt de telefoonnummers van eenmanszaken, vof’s en maatschappen uit zijn online adressenbestand. Eenpitters klaagden doorlopend dat de nummers werden misbruikt voor reclametelefoontjes.

Wel in handelsregister
De telefoonnummers verdwijnen alleen uit de online database. De KvK is wettelijk verplicht wel via het handelsregister en in uittreksels telefoonnummers te verstrekken. Uittreksels kunnen online worden opgevraagd, maar telemarketeers moeten daar dan wel voor betalen. Eén uittreksel kost minimaal €2,30, tegenover €0,07 voor een nummer uit de online lijst. Vestigingsadressen blijven vermeld in de online database. Bij eenmanszaken is dit vestigingsadres soms ook het thuisadres, omdat ondernemers vanuit huis werken. Hierdoor is soms te achterhalen waar een ondernemer woont.

Privacywaakhond
De KvK voert gesprekken met de Autoriteit Persoonsgegevens over de implicaties van de privacywetgeving en het verkopen van gegevens. De AP vindt dat het verkopen van gegevens voor direct marketing-doeleinden alleen kan als de betrokkenen daarvoor toestemming hebben gegeven. Dat de adresgegevens worden gebruikt voor reclamedoeleinden noemt de privacywaakhond eerder ‘slecht te verenigen met het oorspronkelijke doel van de gegevensverwerking.’ De KvK is als zelfstandig bestuursorgaan voor bijna de helft van z’n inkomsten afhankelijk van eigen activiteiten, onder meer de verkoop van data. Als daar een stokje voor wordt gestoken, komt die inkomstenstroom in het gedrang.