Het kabinet is bereid zich onder voorwaarden aan te sluiten bij een kopgroep van landen die strijden tegen grootschalige belastingontwijking door multinationals. Staatssecretaris Eric Wiebes van Financiën liet dat 3 december merken in een Kamerdebat.
Eerder die woensdag hadden GroenLinks en de SP het kabinet er in een motie toe opgeroepen. De PvdA pleitte er ook voor. Die partijen willen dat Nederland zich aansluit bij een initiatief van Duitsland, Frankrijk en Italië. Die vroegen de Europese Commissie dinsdag om voor eind volgend jaar met wetgeving tegen belastingontwijking te komen.

Wiebes sloot zich daar met enige kanttekeningen bij aan. Hij wees er op dat Nederland al voorop loopt in pogingen om de afspraken tussen de fiscus in een land en grote bedrijven (de zogeheten tax rulings) openbaar te maken. Maar Nederland heeft ook inhoudelijke bezwaren bij sommige wensen van Duitsland, Frankrijk en Italië. We zullen niet bij het kruisje tekenen, zei Wiebes.
SP-Kamerlid Arnold Merkies is nog niet tevreden met die reactie. `Mijn oproep aan de staatssecretaris is om de brief van Duitsland, Frankrijk en Italië onvoorwaardelijk te steunen. Ik wil ook dat hij ingaat op de concrete voorstellen in hun brief.’

Nederland strijdt internationaal al langer tegen misbruik van de legale belastingontwijking waar ontwikkelingslanden vaak de dupe van zijn. Maar tegelijk is Nederland ook een van de landen die profiteren van afspraken met multinationals. De Algemene Rekenkamer stelde begin november dat Nederland aantrekkelijke fiscale regels heeft voor multinationals, maar daarmee niet uit de pas loopt met andere Europese landen als het Verenigd Koninkrijk, Zwitserland en Luxemburg. Het kabinet wil dat aantrekkelijke vestigingsklimaat behouden.
In het Kamerdebat waarschuwde PvdA-Kamerlid Henk Nijboer dat Nederland zich niet moet `laten piepelen’ door landen die weliswaar met de mond de strijd tegen belastingontwijking belijden, maar in de tussentijd de grote bedrijven met belastingafspraken binnenhalen.