Als (afgestudeerde) student jezelf onderscheiden op de arbeidsmarkt blijkt niet altijd even gemakkelijk. Vaak weegt bij een sollicitatie meer mee dan alleen een afgeronde studie. Dat is precies wat Maarten Stam, laatstejaars Bedrijfseconomiestudent aan Tilburg University, twee jaar geleden bezighield. Hij besloot het heft in eigen handen te nemen en zich alvast te oriënteren op zijn toekomst. Iets waar volgens hem andere studenten ook voordeel mee kunnen behalen. Lees verder om erachter te komen hoe je volgens Maarten jezelf als toekomstig afgestudeerde kunt onderscheiden op de arbeidsmarkt.

Honger naar meer

“Ik had naast mijn studie niet zozeer tijd over. Ik werkte altijd bij het bedrijf van mijn ouders ‘Stam Campers’ als Verkoopmedewerker, maar ik kreeg honger naar meer. Want hoe zorg ik ervoor dat ik me straks onderscheid van die honderden andere medestudenten met hetzelfde papiertje op zak?

Ik besloot om naast mijn studie praktijkervaring op te doen in de richting waarin ik later zou willen werken. Binnen mijn opleiding Bedrijfseconomie bleek mijn interesse vooral te liggen bij accounting. Met een bijbaan in de accountancy kan ik mezelf ontwikkelen in de basisprincipes van het vak. Hierdoor heb ik naast mijn diploma straks ook relevante werkervaring waarmee ik me onderscheid van mijn medestudenten. Dit is tevens een goede manier om jezelf te ontwikkelen en te toetsen. Vind ik deze werkzaamheden leuk? Ligt het in lijn met mijn verwachtingen? En vooral, zie ik mezelf dit na mijn studie doen?”

Praktijkervaring opdoen

“De vervolgstap was een werkgever zoeken die mij de kans wilde geven om werkervaring op te doen naast mijn studie. Ik kom uit een achtergrond waar ondernemen de basis is. Dat zag ik ook terug bij Schuurman en de Leeuw. Je wordt hier omringd door mensen met dezelfde ondernemende en proactieve instelling. Het is een klein team dat samen met plezier wil ondernemen en dat stralen ze ook uit. Je wordt meegenomen in de activiteiten van jouw manager, die eveneens tijd voor je vrijmaakt om jou de kneepjes van het vak te leren. Dat er dan ook nog tijd is voor onderlinge grappen en gezelligheid, maakt het een unieke combinatie. Kies dus niet zomaar een werkgever. Bedenk wat jij nodig hebt en vind een bedrijf die daar het beste bij past.”

Jezelf blijven ontwikkelen

“Relevante praktijkervaring opdoen naast je studie is in mijn optiek een mooie stap om jezelf te kunnen onderscheiden op de arbeidsmarkt. Je doet relevante werkervaring op, ontdekt of dit ook echt iets is dat je later wil doen en je ontwikkelt jezelf tot een onderscheidend individu.

Er zijn natuurlijk meerdere wegen naar Rome. Laat je in ieder geval niet alleen leiden door je opleiding, maar zorg dat je jezelf op jouw manier tijdens je opleiding blijft ontwikkelen. Zo kan je jezelf onderscheiden van je medestudenten.”

Is een (bij)baan binnen de accountancy ook iets voor jou? Bekijk onze werken bij pagina voor de mogelijkheden of neem gerust contact op met een van onze collega’s via 0317 -413281. Wie weet kunnen wij ook wat voor jou betekenen.