Wil je in het huwelijksbootje stappen in 2021? Denk goed na welke vorm van huwelijksgoederenregime je wilt. We vertellen je wat je moet weten over het huwelijksvermogensrecht.

Even opfrissen

Vanaf 1 januari 2018 kun je nog alleen in algehele gemeenschap van goederen trouwen als je dit afspreekt bij huwelijkse voorwaarden. Als je niets met elkaar regelt, krijg je automatisch te maken met de beperkte gemeenschap van goederen.

Dit geldt op voorwaarde dat het Nederlandse recht op jouw geval van toepassing is. Als je bijvoorbeeld meerdere of een andere nationaliteit(en) hebt of als je direct na jouw huwelijk in het buitenland bent gaan wonen, kan het zijn dat Nederlands recht op jouw geval helemaal niet van toepassing is. Je dient je in dat geval goed te laten voorlichten over de vraag of het Nederlands huwelijksvermogensrecht in jouw geval wel geldt.

Ook in zo’n geval kunnen huwelijkse voorwaarden overigens uitkomst bieden, doordat je hierin expliciet kunt kiezen voor de toepassing van bijvoorbeeld het Nederlands huwelijksvermogensrecht. Dit voorkomt een hoop discussies of onduidelijkheid achteraf.

Drie verschillende vermogens

Uitgangspunt van de nieuwe wettelijke regeling van de beperkte gemeenschap van goederen is dat er drie vermogens zijn in plaats van één gemeenschapsvermogen, namelijk:

  1. het privévermogen van de één;
  2. het privévermogen van de ander;
  3. het gemeenschappelijke vermogen.

Het gemeenschappelijke vermogen omvat:

  • alle gezamenlijke goederen en gezamenlijke schulden die echtgenoten voor het huwelijk al hadden;
  • alle goederen en schulden die zij vanaf aanvang van de gemeenschap tot aan de ontbinding van de gemeenschap verkrijgen of maken, met uitzondering van erfenissen, schenkingen of verknochte goederen, zoals een letselschade-uitkering.

Het privévermogen en de privéschulden van voor het huwelijk vallen buiten de gemeenschap.

Wil je dus in het huwelijksbootje stappen in 2021? Denk goed na welke vorm van huwelijksgoederenregime je wilt.

Wil je meer S+DL nieuws lezen? Bekijk onze nieuwspagina hier.