#ondernemersaanhetwoord


Na het verlies van hun vader, stonden broer Adriaan Christiaanse en zus Stéphanie Christiaanse voor een keuze. Het familiebedrijf voortzetten of beiden een andere weg inslaan. Zij kozen voor het eerste en namen in 2018 de gehele groep aan bv’s op zich. Ineens werden zij allebei ondernemer en kwam de focus te liggen op Restaurant Le Clochard en Restaurant Het Oude Tolhuys waar hun vader jaren aan had gebouwd. Een pittige klus, maar dat stond hun geluk niet in de weg.

Ondernemen als broer en zus

Waar Adriaan een deel van zijn tijd nog bezig is met Le Clochard, zijn ze samen met name druk met Restaurant Het Oude Tolhuys. Het ondernemen samen was voor beiden in het begin erg wennen. Stéphanie: “We zijn beiden begonnen als bedieningsmedewerker, daarna werden we allebei bedrijfsleider (al dan niet op een andere locatie) en vervolgens werden we ondernemer. Wij zijn als het ware naar het ondernemerschap toegegroeid, maar toch was die rol wennen.” Volgens Adriaan moet je vertrouwen hebben en allebei de neuzen dezelfde kant op wijzen. “In het begin was dat wel een uitdaging. Zeker omdat de neuzen wel dezelfde kant op wezen, alleen de manier van aanvliegen was anders.” Stéphanie vult aan: ”Als de vorige generatie nog aanwezig is, kan het soms lastig zijn om te vernieuwen. Want je houdt toch de visie aan zoals je vader of moeder het voor ogen had. Voor ons was dat anders. Na het overlijden van onze vader was het ineens aan ons om te bepalen wat wij ervan wilden maken.”

Betrouwbare omgeving

Volgens Adriaan en Stéphanie komt er veel kijken bij de overname van een bedrijf door een nieuwe generatie. Je moet volgens hen vooral de juiste mensen om je heen hebben die je volledig kunt vertrouwen. “Er kunnen veel apen uit de mouw komen die je vooraf niet voorziet. Na het overlijden van onze vader hebben wij met behulp van Schuurman en de Leeuw Accountants het gehele bedrijf fiscaal doorgelicht. Dan kom je de meest bijzondere dingen tegen. We maakten met elkaar een plan en zijn stap voor stap dingen gaan aanpakken. Langzamerhand konden we daardoor vooruitkijken. Het gaf ons veel energie om met een accountant te werken die daarin actief meedacht. En gelukkig doen zij dat nog steeds.” aldus Adriaan.

De ideale combi?

Waar de een vooral creatief is, is de ander vooral pragmatisch. De ideale combi of lastig? Stéphanie: “In mijn ogen is het de perfecte combi. Adriaan is echt creatief en denkt aan nieuwe ideeën. Ik ben meer pragmatisch en behoudend ingesteld. Het is daarom belangrijk om elkaar op te blijven zoeken. We zijn allebei aparte mensen, broer en zus, maar ook elkaars compagnon. Het mooie is dat je ziet wat de ander beter kan en daarvan leren.” Adriaan: ”Beiden zijn we oplossingsgericht en willen we het beste voor onze gasten en medewerkers. De ene keer vraagt het wat meer pragmatisch denken en de andere keer wat meer creativiteit. Dat hebben we in de tijd van corona wel gemerkt.”

Eindelijk lef

Adriaan vervolgd: “Zonder de uitbraak van corona hadden we denk ik niet het lef en de tijd gehad om dingen te veranderen. We hebben veel nieuwe ideeën doorgevoerd en geïnvesteerd uit eigen zak. Als je ziet hoeveel we daarvoor terug hebben gekregen dan is dat echt fantastisch. Een mooie verschuiving is bijvoorbeeld dat teams die komen vergaderen in onze zalen bij Het Oude Tolhuys, naast een goede lunch, dit tegenwoordig vaak combineren met een leuke buitenactiviteit als suppen of kanoën. Dat geeft zo’n vergadering een hele andere lading. Stéphanie: “Wij willen altijd alles geven aan onze gasten. Die gastvrijheid hebben we ook vanuit huis meegekregen. Dat is iets wat voor ons vanzelfsprekend is en dat is goed, maar het moet niet ten koste gaan van alles.”

Durven dromen

Een goede balans tussen vernieuwing en gastvrijheid brengt Adriaan en Stéphanie ondernemersgeluk. Adriaan: We dromen allebei om ‘t Oude Tolhuys nieuw leven in te blazen. Op welke manier dit gaat zijn, is nog een verrassing. De ideeën staan in elk geval op papier en als alles hier weer stabiel is, dan gaan we verder bouwen aan onze toekomstplannen.” Stéphanie voegt hier glimlachend aan toe: “Het is ook heel belangrijk om dankbaar te zijn met de mensen om je heen die je vooruit kunnen helpen met jouw visie. We hebben een fijn team met onder andere een aantal medewerkers die al tientallen jaren meegaan, we hebben adviseurs waar we van op aan kunnen en ook vrienden die respecteren dat wij niet elke zaterdagavond in staat zijn om wat leuks te gaan doen. Ik denk dat wij daarin geluk hebben met een zachte en grote ‘G’.”

 

Benieuwd naar meer verhalen van ondernemers? Deze lees je hier.