Minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën ‘hoopt en verwacht’ dat andere banken het voorbeeld van SNS Bank volgen en geen boeterente meer rekenen als mensen met het geld uit een schenking een fors deel van hun hypotheek vervroegd willen aflossen.

Het kabinet heeft besloten dat ontvangers van schenkingen tot 100.000 euro dat geld zonder schenkbelasting kunnen inzetten voor de eigen woning.
De Vereniging Eigen Huis (VEH) pleitte er vervolgens voor dat banken geen boeterentes meer rekenen bij aflossingen met geschonken geld. VEH voorziet dat de handhaving van de boeterente het gebruik van de stimuleringsmaatregel voor de woningmarkt zal ontmoedigen. Huiseigenaren mogen jaarlijks vaak maar 10 procent van hun oorspronkelijke hypotheek boetevrij aflossen met eigen of gekregen geld.
Dijsselbloem vindt de stap van de genationaliseerde SNS Bank ‘goed nieuws’ en hoopt dat andere banken volgen. Het opheffen van de boeterente kan een vliegwiel zijn voor het aanpakken van schulden en voor nieuwe groei in de bouw, meent de minister.

De andere staatsbank, ABN Amro, meldde woensdag te bekijken of het de boeterentes ook kan aanpassen. De woordvoerster kon niet zeggen of Dijsselbloem met ABN-topman Gerrit Zalm gaat bellen om hem er toe over te halen het voorbeeld van SNS te volgen.