Aan werknemers die thuiswerken vanwege corona, mag de belastingvrije vaste vergoeding voor kosten van het woon-werkverkeer in 2020 gewoon worden doorbetaald. Echter komt hier verandering in vanaf 1 januari 2021.

Reiskostenvergoedingen in 2020

Als een vaste reiskostenvergoeding vóór 13 maart 2020 is vastgesteld en voldoet aan de voorwaarden van de Belastingdienst, kan je als werkgever deze belastingvrij doorbetalen als de werknemer vanwege corona thuiswerkt. Veel werkgevers hebben hiervoor gekozen vanwege het feit dat de thuiswerkende werknemer ook extra kosten maakt, zoals voor verwarming.

Verandering per 1 januari 2021

De versoepeling is nog van toepassing tot 1 januari 2021. Daarna niet meer, tenzij alsnog wordt besloten de regeling vanwege corona te continueren. Als werkgever kun je de vergoeding ook na 1 januari volgend jaar doorbetalen, maar dan is deze in beginsel belast. De werknemer betaalt hierover dan belasting. De werkgever moet er premies werknemersverzekeringen over afdragen.

Werkelijk gemaakte woon-werkkilometers kunnen uiteraard wel belastingvrij worden vergoed.

Alternatieve kostenvergoeding

Als werkgever kan je de vergoeding ook onderbrengen in de werkkostenregeling. Voor zover er daadwerkelijk woon-werkkilometers zijn gereden, is de vergoeding uiteraard vrijgesteld en dus onbelast. Voor zover de vrijstelling niet van toepassing is, valt de vergoeding in de vrije ruimte.

Wel moet je er dan rekening mee houden dat de vrije ruimte volgend jaar beperkt wordt. Deze bedraagt in 2021 1,7% over de eerste € 400.000 van de loonsom en 1,18% over het meerdere. Nu is dit nog 3% over de eerste € 400.000 en 1,2% over het meerdere. Dit kan betekenen dat je sneller door de vrije ruimte heen bent en dus ook eerder de eindheffing van 80% verschuldigd bent. Als werkgever moet je deze eindheffing betalen over het bedrag waarmee je de vrije ruimte overschrijdt.

(Tip!) Andere alternatieven

Wil je jouw personeel in plaats van de vaste reiskostenvergoeding op een andere manier tegemoetkomen? Dan kun je bijvoorbeeld de kosten van een laptop en internetaansluiting belastingvrij vergoeden als deze noodzakelijk zijn voor de werkzaamheden.

Vragen?

Heeft u vragen of wilt u sparren met een van onze deskundigen? Neem dan contact op met Mariëlle van Bentum of Margreet Claassen via 0318-413281. Zij staan u graag te woord.