De economie trekt aan, ondernemingen & markten vertonen weer tekenen van groei en het overnameklimaat ontwikkelt zich positief. Uit onderzoek van Brookz blijkt dat het aantal transacties met 5% is gestegen in het eerste half jaar 2017 vergeleken met het tweede half jaar 2016.  De verwachting is dat deze tendens zich voortzet in het tweede half jaar 2017.

Trends

Naast een stijging in het aantal verkopen is ook de gemiddelde verkoopprijs van een MKB-bedrijf gestegen. Kortom, positieve ontwikkelingen! Kijkend naar de ontwikkelingen en het onderzoek van Brookz, volgen daaruit de volgende (positieve) trends en conclusies over het eerste half jaar 2017:

  1. De gemiddelde verkoopprijs van een MKB-onderneming lag in het eerste half jaar 2017 rond de 2,5 miljoen euro. Bijna 1 op de 5 ondernemingen werd zelfs voor meer dan 10 miljoen euro verkocht.
  2. Het aantal aankooptransacties over het eerste half jaar 2017 bedraagt 256, wat een stijging van 5% betekent ten opzichte van het tweede half jaar 2016.
  3. Het aantal verkooptransacties over het eerste half jaar 2017 bedraagt 369, wat een stijging van 4% betekent ten opzichte van het tweede half jaar 2016.
  4. De meeste transacties vonden plaats binnen de sectoren zakelijke dienstverlening (21% van het totaal), IT & Online (17% van het totaal) en industrie & productie (17% van het totaal).
  5. De gemiddelde looptijd van mandaat tot closing bedraagt 9 maanden.
  6. Het type koper is in de meeste gevallen een strategische koper (51% van de gevallen), een investeringsmaatschappij (16% van de gevallen) of MBI kandidaat (12% van de gevallen).
  7. De gemiddelde gehanteerde EBITDA multiple voor het Nederlandse MKB bedraagt 4,8. De gemiddelde EBITDA multiples per sector (ofwel de Enterprise Value) per sector is weergegeven in onderstaand overzicht.

Kortom, de overnamemarkt is in beweging en biedt kansen vanuit aankoop- en/of verkoopperspectief.
Mocht u als ondernemer eens willen sparren over de kansen en mogelijkheden op de fusie & overnamemarkt, dan is onze specialist Toine van Veenendaal u graag van dienst. U kunt hem bereiken op 0317-413281.

Wij zijn u ook graag van dienst bij een van de volgende onderwerpen:

  • Waardebepaling van uw onderneming of een mogelijke target
  • Uitvoeren van het due diligence onderzoek indien u voornemens of zelfs gestart bent met een fusie-/ overnametraject of het verkoop-klaarmaken van de organisatie.

Wij hebben in de afgelopen jaren veel kennis en expertise opgebouwd op het gebied van nationale en internationale fusie & overname transacties waarbij wij onze klanten op alle cruciale terreinen (financieel, fiscaal, IT en juridisch) kunnen ondersteunen.