Afgelopen week was ik op een cursus en wees de spreker ons op de term ‘fiscale SOA’s’. Er klonk op dat moment veel gelach in de zaal maar na wat uitleg van de spreker klonk het mij eigenlijk heel logisch in de oren.

Eerste ervaring met SOA’s

Velen van ons hebben vroeger wel wat uitleg gehad over SOA’s bij biologie waar dan ook altijd hard om werd gegiebeld. Schaterend wordt er in die les gelachen om iedere poging van de leraar om wat verder in te gaan op de stof. Ik denk dat mijn biologieleraar het al snel opgegeven heeft want ik kan me niet veel herinneren. Al kan dat ook hebben gelegen aan het feit dat er op dat moment al condooms werden opgeblazen als ballonnen waarmee mijn klasgenoten begonnen te gooien. Het leven van een leraar is ook niet makkelijk.

Een ‘Fiscale SOA’

Wat is nu dan een ‘fiscale SOA’ vraagt u zich af? Dit werkt eigenlijk hetzelfde als sommige echte SOA’s die u ook niet altijd opmerkt. Een ‘fiscale SOA’ is namelijk een SOA die u niet opmerkt gedurende uw relatie maar waar u pas achter komt wanneer u gaat scheiden of uit elkaar gaat. Dit is bijvoorbeeld een schuld waar u pas achter komt nadat u uit elkaar gaat of bijvoorbeeld een voordeel wat u bent misgelopen omdat u getrouwd bent geweest. Het voorbeeld wat de spreker gaf was het feit dat wanneer partner A al enkele jaren een huis in bezit heeft en gaat trouwen met B. Wanneer zij in gemeenschap van goederen trouwen gaat het aantal rentejaren wat A al heeft gehad over op B. Heeft A al 5 jaar rente betaald, heeft hij nog maar recht op 25 jaar rente aftrek. En voor B heeft dit helaas hetzelfde ongewenste effect en heeft B ook nog maar 25 jaar renteaftrek.
Deze 5 jaar renteaftrek is B definitief kwijt en herleven ook niet meer na een eventuele echtscheiding. B blijft met de gebakken peren zitten en moet door de zure appel heen bijten. Minder renteaftrek maar ach in ieder geval wat te eten. Misschien als B dit van te voren had geweten waren ze nooit in gemeenschap van goederen gehuwd. Eventueel kan dit probleem uit de weg worden gegaan door er van te voren goed over na te denken wat voor een huwelijksgoederenregime u wilt toepassen.

Wat is nu het moraal van dit verhaal? Heeft u uw partner (of uzelf) al gecheckt op fiscale SOA’s? Misschien kunt u er nu nog op voorsorteren. Wij ondersteunen u graag bij uw fiscale check met onze fiscale APK. Tenslotte is voorkomen altijd beter dan genezen.