We zitten inmiddels alweer bijna in de maand december wat betekent dat het jaar 2018 al bijna voorbij is. De maand december kunt u deze nieuwsbrief gebruiken voor het behalen van nog wat eindejaarsvoordeel en het voorsorteren op het nieuwe jaar.

 • Betaal hypotheekrente vooruit
  Heeft u een eigen woning met een eigenwoningschuld? Dan is de rente aftrekbaar. U mag in 2018 de rente aftrekken die u in 2018 betaalt. Heeft u in 2018 wat meer financiële ruimte? Dan kunt u de hypotheekrente over maximaal een halfjaar alvast vooruitbetalen en zo wat meer aftrek in 2018 creëren. Een extra voordeel ligt in het feit dat het maximale belastingtarief waartegen u de rente kunt aftrekken in 2018 hoger ligt dan in 2019.
 • Plan de aan- en verkoop van uw woning goed
  Heeft u plannen om een woning te kopen? Dan is het belangrijk om de levering bij de notaris goed te plannen. Steekt u namelijk eigen geld in de woning, en vindt de levering van de woning pas in 2019 plaats, dan moet u uw eigen geld op 1 januari 2019 gewoon in box 3 opnemen en moet u hier wellicht belasting over betalen. Dit hoeft niet wanneer de levering nog in 2018 plaatsvindt.
  Verkoopt u uw woning, dan kan het financieel nadelig zijn wanneer de overdracht vóór 1 januari 2019 plaatsvindt. Als u de ontvangen koopsom namelijk niet direct gebruikt voor de aankoop van een nieuwe woning, valt deze per 1 januari 2019 in box 3. U kunt de belastingheffing voorkomen door de overdracht te verplaatsen naar bijvoorbeeld 2 januari 2019.
 • Leen uw kinderen voor eigen woning
  Zoals genoemd betaalt u in box 3 belasting over uw bank- en spaarrekeningen en op dit vermogen behaalt u weinig rendement. U kunt overwegen om dit geld uit te lenen aan uw kinderen, zodat zij een aankoop of verbouwing van een eigen woning kunnen financieren of eventueel kunnen aflossen op hun eigenwoningschuld. U verkrijgt vervolgens de rente over de lening en daarbij een beter rendement over uw vermogen en uw kinderen verkrijgen makkelijker een lening. Let op dat de betaalde hypotheekrente pas onder voorwaarden aftrekbaar is in box 1. Eventueel kan de rente worden geschonken bij gebruik van de jaarlijkse schenkvrijstelling.
 • Stort extra in uw kapitaalverzekering eigen woning
  Heeft u nog een kapitaalverzekering eigen woning (of SEW of BEW)? Dan kunt u overwegen om voor het einde van het jaar nog een extra storting te doen. Hierdoor betaalt u minder belasting in box 3. Daarnaast is het rendement op de kapitaalverzekering waarschijnlijk ook hoger dan op uw spaarrekening. Let op: er moet ten alle tijden aan de brandbreedte eis worden voldaan.

Wilt u meer uitleg over deze of andere fiscale onderwerpen aarzel dan niet om contact op te nemen met Margreet Claassen- Lamers of Mariëlle van Bentum van onze fiscale afdeling op 0317-413281.