We zitten inmiddels alweer bijna in de maand december wat betekent dat het jaar 2018 al bijna voorbij is. De maand december kunt u deze nieuwsbrief gebruiken voor het behalen van nog wat eindejaarsvoordeel en het voorsorteren op het nieuwe jaar.

 • Check de mogelijkheden van de werkkostenregeling
  Binnen de werkkostenregeling (WKR) mag een werkgever (maximaal) 1,2% van het totale fiscale loon van al het personeel besteden aan vergoedingen, verstrekkingen en terbeschikkingstellingen aan het personeel. Daarover hoeft u geen loonbelasting te betalen. Over het bedrag daarboven geldt 80% eindheffing. Heeft u nog vrije ruimte over? Deze kunt u niet meenemen naar volgend jaar.
 • Voorkom bijtelling bestelauto’s voor personeel
  Heeft uw onderneming bestelauto’s die aan het personeel ter beschikking worden gesteld? Dan moeten de werknemers in principe belasting betalen over de bijtelling voor het privé gebruik. Dit kunt u voorkomen door de bestelauto niet buiten werktijd te gebruiken (auto achter een hek), u kunt een verbod op privégebruik instellen of een verklaring uitsluitend zakelijk gebruik opstellen. De Belastingdienst controleert hier strikt op. Zorg dus dat u dit goed heeft vastgelegd en dat u hier ook op controleert.
 • Fiscale subsidie: lage inkomensvoordeel en loonkostenvoordeel
  U kunt als werkgever een vergoeding krijgen om bijvoorbeeld mensen met een laag inkomen aan te nemen. Dit lage inkomensvoordeel (LIV) is een fiscale subsidie voor het in dienst hebben van mensen die een salaris tot maximaal 120% van het wettelijk minimumloon. Voor jongere werknemers kunt u ook in aanmerking komen voor het Jeugd-LIV.

  Sinds 1 januari 2018 krijgt u als werkgever geen premiekortingen meer voor oudere en arbeidsgehandicapte werknemers. U kunt in aanmerking komen voor de loonkostenvoordelen (LKV). Maak gebruik van dit voordeel wanneer u oudere of arbeidsgehandicapte werknemers hebt.

 • Houd rekening met wijziging 30% regeling
  De 30% regeling voor buitenlandse werknemers wijzigt vanaf 1 januari 2019 wanneer de Eerste Kamer akkoord gaat met de plannen. De werknemers mogen nog maar 5 jaar gebruik maken van de 30% regeling i.p.v. 8 jaar. Het kabinet heeft wel besloten overgangsrecht in te voeren.

  Wilt u meer uitleg over deze of andere loongerelateerde onderwerpen, dan zijn Linda van Ginkel, Jody Vermaat of Aliek Franck van de loonsadministratie u graag van dienst via 0317-763535 of lonen@sedl.nl.