We zitten inmiddels alweer bijna in de maand december wat betekent dat het jaar 2018 al bijna voorbij is. De maand december kunt u deze nieuwsbrief gebruiken voor het behalen van nog wat eindejaarsvoordeel en het voorsorteren op het nieuwe jaar.

 • Zorg voor een verklaring geen privégebruik auto
  Als u uw auto van de zaak ook privé gebruikt, dan krijgt u een bijtelling. Rijdt u op jaarbasis maximaal 500 kilometer privé dan kunt u de Belastingdienst vragen om een ‘Verklaring geen privégebruik auto’. Daarmee wordt de auto niet tot uw loon gerekend. Let wel op dat de Belastingdienst altijd nog om een sluitende kilometeradministratie kan en mag vragen.
 • Let op de extra beperking bijtelling volledig elektrische auto’s
  Vanaf 1 januari 2019 veranderen de regels voor de bijtelling m.b.t. volledig elektrisch aangedreven auto’s. De zogenoemde Tesla-taks houdt in dat het verlaagde percentage van 4% alleen maar geldt over de eerste € 50.000,-. Daarboven betaal je het algemene bijtellingspercentage van 22%. Wanneer u een volledig elektrische auto op het oog heeft zorg ervoor dat u deze nog in 2018 aanschaft zodat u optimaal gebruik maakt van de overgangsregeling (60 maanden verlaagd percentage over de gehele cataloguswaarde).
 • Verlaging motorrijtuigenbelasting
  De verlaging van de motorrijtuigenbelasting op plug-in hybride auto’s (uitstoot t/m 50 gram) blijft de motorrijtuigenbelasting de helft van het reguliere tarief. Nulemissieauto’s blijven volledig vrijgesteld. Deze regeling blijft van kracht t/m 31 december 2020.
 • Houd rekening met verval lage bijtelling na 60 maanden
  Een lagere bijtelling dan 22% geldt gedurende een termijn van maximaal 60 maanden. Heeft u een auto van de zaak met een lagere bijtelling die op kenteken is gezet in 2014, houd er dan rekening mee dat deze lagere bijtelling in 2019 verloopt. Direct na afloop van de termijn van 60 maanden wordt het percentage opnieuw vastgesteld aan de hand van de dan geldende regels. Het nieuwe percentage geldt dan weer voor 60 maanden.

Wilt u meer uitleg over deze of andere fiscale onderwerpen aarzel dan niet om contact op te nemen met Margreet Claassen- Lamers of Mariëlle van Bentum van onze fiscale afdeling op 0317-413281.