Elektrisch rijden wordt steeds populairder. U bent daarom van plan om een laadpaal te plaatsen.

Zelf plaatsen
Voor het plaatsen van een laadpaal heeft u een elektro-installatiebedrijf nodig. Het kan zijn dat u extra kosten kwijt bent voor het aanpassen van de meterkast en voor het leggen van de voedingskabel naar de laadpaal toe.

Plaatsing laten uitbesteden
U kunt ook alles aan een exploitant uitbesteden. U koopt of leaset dan de laadpalen en de exploitant doet de rest.

De fiscale kant van het verhaal
De aanschaf- en plaatsingskosten of de periodieke leasekosten van een laadpaal zijn bij uw BV aftrekbaar. De btw op de aanschaf en installatie of op de leasekosten is als voorbelasting aftrekbaar. Over de geleverde stroom is uw klant 21% btw verschuldigd.

Er zijn drie soorten fiscale voordelen die nu mogelijk zijn bij het kopen van laadpalen:

  1. De Milieu-investeringsaftrek kan oplopen tot 36% van het investeringsbedrag.
  2. Bij de Vamil kunt u 75% van de investeringskosten willekeurig afschrijven. De minimale investeringskosten voor de laadpaal moeten € 2.500 zijn. Daaronder valt: het oplaadsysteem met al dan niet een ontlaadsysteem, een meet- en regelsysteem, een lockerkast met een stroomafnamepunt per locker en een stekkerherkenningssysteem. Let op.  U moet de aanvraag voor de MIA/ VAMIL binnen 3 maanden na opdracht tot levering doen bij het RVO.
  3. De Kleinschaligheidsinvesteringsaftrek kan zorgen voor een extra fiscale winstaftrek van 28%. De minimale investering is € 450, dat is voor een laadpunt dus geen probleem.

Check ten slotte of uw gemeente ook een subsidiepotje heeft.