Is de maand al voorbij? Zullen velen die meededen aan “Dry January” gedacht hebben. Want dat was de afgelopen maand toch wel één van de meest gebruikte termen. Het was de maand waar de mensen die eerst nog vooraan bij de bar stonden nu met een #sadface aan hun frisje zaten. Deze mensen zag je in de maand januari door een rouwproces heen gaan:
Ontkenning: (begin januari) Ik kan makkelijk zonder alcohol! Dit doe ik met twee vingers in m’n neus!
Woede: (eerste-tweede week januari) Shit, ik was de weekenden vergeten! Is cola zo duur?!
Onderhandeling: (tweede- derde week januari) Al die mensen aan wie ik trots heb verteld dat ik meedeed, weten het toch niet meer! Ik kan er best één nemen!
Verdriet: (derde- vierde week januari) Deze appelsap smaakt helemaal niet naar whisky. Waarom drinkt iedereen om mij heen wel gewoon bier?
Aanvaarding: (vierde week januari) Het einde van de maand is nabij. Het is bijna voorbij!

En al die mensen die meededen aan “Dry January” hadden één voordeel: dat frisje is altijd nog goedkoper dan dat wijntje. Laat diezelfde cola nu net per 1 januari 3% duurder geworden zijn. Waar mensen eerst nog dachten dat de aanpassing van het btw percentage zou stranden, moeten zij er nu echt aan geloven. En niet alleen de cola is duurder geworden. Ook de kapper, de sportschool, de bioscoop en de bloemen zijn duurder geworden. Nu hoor ik je denken: “Mooi! Dan hoef ik ook niet meer naar de sportschool, veel te duur!” Of “Die haren kan ik zelf ook wel knippen!” Of “Nu heb ik mooi een tegenargument wanneer mijn vrouw weer zeurt dat ik nooit een bloemetje voor haar meeneem!”.
Ik sta echter niet in voor de gevolgen. Het zou zo maar kunnen dat het kabinet met deze btw-verhoging het scheidingspercentage omhoog ziet gaan. Want daar zit je dan met je gierige, sippe man (of vrouw ????) met een slecht kapsel en een iets teveel bitterballen met kerst en te weinig sporten in januari-lichaam. En hij wil ook nog eens nergens naartoe!
Het is maar goed dat januari bijna voorbij is dan hebben deze mannen in ieder geval een goed humeur met een biertje in het weekend. Aan deze btw-verhoging zullen we toch echt moeten wennen dus is dit geen goed excuus meer om niet naar de sportschool te gaan. En als ze het dan toch echt te duur vinden dan is hardlopen altijd gratis! Kom van de bank af en ga lekker sporten zodat je in het extra kunt genieten van dat biertje/ wijntje! Dan is alles weer een beetje in balans.