De Paradise Papers zijn gelekt naar de Süddeutsche Zeitung en via het International Consortium of Investigative Journalists (ICIJ) gedeeld met media in 67 landen, waaronder in Nederland Trouw en het FD. Het onderzoek is een vervolg op de Panama Papers. De Paradise Papers, die nog meer documenten bevatten dan de Panama Papers, bieden daarbij veel nieuwe inzichten. Ze omvatten de gegevens van twee juridisch dienstverleners en negentien bedrijfsregisters van zogeheten ‘secrecy jurisdictions’ (verhullingsparadijzen).

De belangrijkste bron van de documenten is juridisch dienstverlener Appleby, één van de meest prestigieuze kantoren die werken vanuit belastingparadijzen. Dit in tegenstelling tot de bron van de Panama Papers (het bedrijf Mossack Fonseca), die een zeer omstreden reputatie en dito cliëntèle had.

Procter & Gamble
Te lezen valt dat een lokale inspecteur op het Rotterdamse kantoor van de Belastingdienst de Amerikaanse multinational Procter & Gamble persoonlijk toestemming geeft voor het onbelast doorsluizen van 676 miljoen dollar naar belastingparadijs de Kaaimaneilanden.

Procter & Gamble (P&G) – bekend van merken als Pampers, Ariël, Oral-B en Gillette – bespaart dankzij de ruling 169 miljoen dollar aan belastingen in Nederland. Dergelijke grote beslissingen moeten inspecteurs voorleggen aan een apart team van rulingspecialisten. De Belastingdienst heeft er geen verklaring voor waarom dat in dit geval niet is gebeurd. Of het vaker voorkomt dat lokale inspecteurs op eigen houtje afspraken maken met multinationals, weet de fiscus evenmin.

Nader onderzoek
Staatssecretaris van Financiën Menno Snel heeft de opdracht gegeven om ruim 4000 afspraken van de Belastingdienst met multinationals te onderzoeken op procedurefouten. Het betreft ‘rulings’ die zijn afgegeven vanaf 1 januari 2012.

Aanleiding is het nieuws van FD en Trouw over de ruling met wasmiddelenproducent P&G. Die is niet volgens de gangbare procedures afgegeven. De staatssecretaris vindt deze misser ‘niet acceptabel’, heeft hij de Tweede Kamer geschreven. Snel heeft het managementteam van de Belastingdienst gevraagd nadrukkelijk toe te zien op het volgen van de procedures bij het maken van belastingafspraken met multinationals. Begin volgend jaar komt de staatssecretaris met de resultaten van het beloofde onderzoek.