#ondernemeraanhetwoord

Al op haar zeventiende werd Linda Lee Sargeant gevraagd om een castingbureau over te nemen. Dat aanbod sloeg zij af, waarop zij aan de slag ging als promodame voor een grote naam. Toen haar werkgever ter ore kwam dat Linda Lee voor haarzelf wilde beginnen, besloten zij met haar in zee te gaan als eerste klant. Zij richtte haar eigen evenementenbureau Promo Extended op. Daar heeft zij later nog haar eigen hospitalitybureau ‘PE Hospitality’ aan toegevoegd. Het bedrijf bestaat uit vijf kantoorcollega’s, kantoorhond Micky en een poule van authentieke hosts en hostesses. Onderneemster Linda Lee vertelt over hoe zij het afgelopen roerige jaar doorkwam.

Een evenement om niet snel te vergeten

Linda Lee en haar team op het Eurovisie Songfestival

Linda Lee en haar team op het Eurovisie Songfestival

Waar het Eurovisie Songfestival vorig jaar werd gecanceld, ging deze dit jaar wél door. Dat resulteerde in een mooie opdracht voor Linda Lee en haar team. Linda Lee vertelt: “Via een klant van ons waren we gevraagd om de hospitality te verzorgen op het Eurovisie Songfestival. Super gaaf, want wij hadden nog niet eerder zo’n grote productie gedraaid.” Spannend voor Linda Lee en haar team dus, maar ze wisten de verwachting van de klant meer dan waar te maken. “Na een week hard werken, rennen en vliegen, sluit je het evenement af met iedereen die eraan mee heeft geholpen. Dan realiseer je dat er een band is ontstaan die niet snel kapot zal gaan. Een mooie samenwerking met diverse partijen, die zeker nog een gevolg zal hebben met hopelijk veel meer mooie projecten.” Aldus Linda Lee.

Een dubbel gevoel

Maar waar Linda Lee en haar team hoogtepunten kenden, waren er ook dieptepunten. Zeker in een tijd waar de evenementenbusiness zo goed als stilstaat. Linda Lee: “Met de komst van corona was in drie dagen tijd onze omzet weg. Alles was geannuleerd en wij hadden geen grote buffer. We hadden namelijk veel geïnvesteerd en dat hadden we zeker terugverdiend als alles door was gegaan. Dat deed wel even pijn.” Ze vervolgd: “Het enige wat je kunt doen is je uiterste best. Hoe goed je ergens in bent komt vaak pas naar voren als er een fout wordt gemaakt. Want hoe ga je dáár mee om. Op het moment dat je dat goed oplost, getuigt dat van goed werken en ondernemerschap.”

Tijd voor (zelf)reflectie

Linda Lee heeft haarzelf goed leren kennen als ondernemer in het laatste anderhalf jaar. Het was voor haar een goed moment om eens opnieuw naar haar business te kijken. “Vóór corona hadden wij een ontzettend goedwerkende strategie. Met de komst van corona moesten we noodgedwongen van koers veranderen. Tegelijkertijd wilden we ook alvast vooruit kijken. Wat als zo’n situatie zich nog eens voordoet? Wat kunnen wij dan anders doen zodat wij niet weer zo hard worden geraakt? Vragen waar je niet altijd zelf het antwoord op hebt. Wat je dan nodig hebt zijn mensen om je heen waar je mee kunt sparren.”

Sparringpartner en coach

Linda Lee vertelt regelmatig te sparren met veel goede relaties, zo ook met Edgar en Toine van Schuurman en de Leeuw. Linda Lee: “Ik vind dat de heren een heel mooi bedrijf hebben opgezet. Ik zou het gaaf vinden als wij naar zo’n type bedrijf zouden kunnen groeien. En wie kunnen mij daar beter bij helpen dan de ondernemers die dit zelf ook hebben gedaan? Zodoende heb ik met hen een gesprek gehad over hoe zij het zouden vinden om mij te coachen en helpen volwassen te worden met mijn bedrijf. Sinds een aantal maanden helpt Toine mij onder andere met het bewaken van de structuur en planmatig te werken, iets waar ik van nature wat minder energie uit haal, maar wel nodig heb.”

Positieve vlogs

Niet alleen haar team maakt het ondernemen voor Linda Lee ontzettend leuk, maar ook haar netwerk. Iets dat haar en anderen heeft geïnspireerd in coronatijd. Linda Lee: “Ik heb veel mensen om me heen waar ik mee kan kletsen en fijn zaken mee kan doen. Ik investeer veel tijd in het netwerken via LinkedIn. Het afgelopen jaar heb ik meerdere vlogs gemaakt. Daarin vertelde ik hoe ik tegen dingen aankeek en heb ik mijn best gedaan anderen te motiveren om positief te blijven in de onzekere tijd. Dat was echt heel leuk. Ik weet nog dat een grote klant tegen mij zei: Lin, jouw vlogs zijn echt geweldig, ga zo door! Dat ik dacht: Oh help, kijk jij mijn vlogs!? Dan moet ik echt veel serieuzer worden, ha ha!”

Bekijk een van Linda Lee’s vlogs hier.

Op naar een mooi najaar

Als alles goed gaat, dan hebben ze bij Promo Extended en PE Hospitality vanaf september weer veel beurzen, evenementen en festivals gepland staan. Linda Lee: “Dat zijn toch wel de projecten waar ik naar uitkijk. Ik verheug me met name op continuïteit en om zonder zorgen te kunnen ondernemen.”

Samen achter de bar op het Leip festival.