De gevolgen van de brexit zullen binnenkort zichtbaar zijn. De transitiefase waarin we nog steeds doen alsof het Verenigd Koninkrijk (VK) lid is van de Europese Unie (EU) loopt na 31 december 2020 af. Hoe de handelsrelatie er daarna precies uitziet, is nog steeds niet volledig duidelijk. Wel is zeker dat het VK een derde land zal zijn voor de EU. Een harde grens tussen het VK en de EU is daarmee een feit vanaf 1 januari 2021. Lees hieronder hoe u zich voor kunt bereiden.

Er zijn na 1 januari 2021 3 scenario’s denkbaar:


Scenario 1: Handelsakkoord

Hoewel de onderhandelingen over een handelsakkoord uiterst stroef verlopen, blijft de mogelijkheid bestaan dat het VK en de EU op het laatste moment alsnog een handelsakkoord bereiken. Een handelsakkoord heeft waarschijnlijk als gevolg dat er geen douanerechten of quota gaan gelden op de goederenstroom tussen de EU en het VK. Maar een handelsakkoord neemt niet weg dat het VK een derde land voor de EU zal zijn, waarbij er allerlei douaneformaliteiten gaan gelden. Zelfs bij de meest gunstige uitkomst zult u zich hier dus op significante veranderingen moeten voorbereiden.

Scenario 2: Geen handelsakkoord

Een tweede scenario kan zijn dat beide partijen concluderen dat een handelsakkoord er op dit moment gewoonweg niet in zit. Dit heeft tot gevolg dat er vanaf 1 januari 2021 naast alle douaneformaliteiten ook douanerechten en quota zullen gelden. Dit zal de handel tussen de EU en het VK nog meer belemmeren. De EU heeft al aangegeven dat 1 januari 2021 een harde datum is. Er zal geen nieuw overgangsrecht komen om de gevolgen van de situatie zonder handelsakkoord te versoepelen.

Scenario 3: harde no deal

Een derde scenario kan een harde no deal zijn waarbij het VK en de EU er niet uitkomen én de verhoudingen nog verder verharden.

Bereid u voor!

  1. Minister Kaag heeft een brief gestuurd naar tienduizenden ondernemers. Daarmee probeert hij hen zo goed mogelijk te ondersteunen en voor te breiden op de nieuwe zakenrelatie met het Verenigd Koninkrijk.
  2. Via het Brexitloket vindt u informatie over de actuele situatie.
  3. Via dit loket vindt u ook de Brexit impact scan. Daarmee verkrijgt u inzicht in de mogelijke impact van de Brexit op uw bedrijf en wat u kunt doen.
  4. Tot slot kunt u een Brexit Voucher aanvragen. Daarmee kan subsidie worden verkregen voor maatwerkadvies over het omgaan met de gevolgen van de Brexit.

Zorg ook dat de btw tijdig en goed geregeld is bij een Brexit deal. Hierover leest u meer over op Voorsortering Brexit en btw.