Moederdag zijn we inmiddels al voorbij maar Vaderdag is nog in aantocht. Op deze dag waarderen we onze vaders/ moeders nog eens extra! Iedereen gaat ook weer anders om met deze feestdag. Sommige mensen vieren het helemaal niet en anderen pakken helemaal uit. Ik moet toch altijd mijn hoofd weer breken over een cadeau voor paps/ mams. Ik ben altijd blij als ik net een goed cadeau heb verzonnen voor de verjaardag van m’n vader/ moeder. En dan komt Vader- en Moederdag er alweer aan. Wat geef je dan aan je vader voor Vaderdag. Gereedschap? Nee, papa is dat klussen wel even zat! Drank? Ja lekker, maar dan moeten al die calorieën er weer worden af gesport. Elektronica? Nee, dan zit papa zo nog meer achter de iPad dan de kinderen. Hier kom je bijna niet uit en voor de moeders is het nog lastiger. Parfum? Ja, maar welke dan? De één ruikt naar toiletverfrisser en de andere naar oma. Bonbons? Ja lekker maar dan mag mama wel samen met papa gaan sporten. Een boek dan? Nee, zelfs mama leest tegenwoordig op de e-reader! Uiteindelijk komen we voor Moederdag dan toch weer terug op dat bosje bloemen waarvan de kleur hopelijk niet zegt dat er iemand is overleden of een SOS cadeau voor papa (Sokken, Overhemd of Stropdas). Vroeger was het toch een stuk makkelijker met al die prachtige knutselwerkjes die je op school maakte van een eierdoos of een wc-rol.
Om alle vaders en moeders tegemoet te komen met een cadeau hieronder een opsomming van de fiscale voordelen die mogelijk zijn voor vaders en moeders:

  • Inkomensafhankelijke combinatiekorting: in geval van een alleenstaande ouder en er een kind jonger dan 12 jaar ingeschreven staat op het woonadres bestaat er recht op een extra heffingskorting. Bij een tweeoudergezin bestaat er recht op een extra heffingskorting indien beide ouders werken en er een kind jonger dan 12 jaar ingeschreven staat op het woonadres. Let op bij co-ouderschap geldt een afwijkende regel en hoeft het kind niet te zijn ingeschreven op uw woonadres.
  • Kinderbijslag: als ouder van thuiswonende kinderen onder de 18 jaar heeft u recht op kinderbijslag. Met de kinderbijslag betaalt de overheid mee aan de kosten voor de opvoeding van uw kinderen.
  • Kindgebonden budget: wanneer het inkomen onder een bepaald bedrag blijft, u 1 of meer kinderen onder de 18 jaar heeft en er recht is op kinderbijslag kan er kindgebonden budget worden aangevraagd.
  • Kinderopvangtoeslag: indien u en uw partner werken, uw inkomen onder een bepaald bedrag blijft en u 1 of meer kinderen heeft die gebruik maken van kinderopvang heeft u waarschijnlijk recht op kinderopvangtoeslag. Deze toeslag moet binnen 3 maanden na de start van de opvang worden aangevraagd.

Heeft u een teleurstellend cadeau gekregen voor Vader en/of Moederdag? Zorg er dan in ieder geval voor dat u geen fiscale voordelen misloopt. Dan kunt u daar nog iets leuks van kopen (of iets leuks mee doen).