In welke gevallen moet een commissaris of andere toezichthouder btw berekenen over de toezichthoudende taken die hij uitvoert? De staatssecretaris van Financiën heeft meer duidelijkheid geboden over de btw positie van een commissaris.

Zelfstandig opererend

Commissarissen en toezichthouders zijn onderdeel van een orgaan, waarbij vaak niet zij, maar het orgaan de verantwoordelijkheid voor de beslissingen en werkzaamheden heeft. Maar wanneer moet een commissaris of andere toezichthouder btw berekenen over de toezichthoudende taken die hij uitvoert? Dit hangt af van de vraag of er sprake is van zelfstandigheid van de commissaris of andere toezichthouder ten aanzien van de toezichthoudende werkzaamheden. Dit is vaak niet het geval, wat betekent dat dan geen btw in rekening hoeft te worden gebracht.

Het besluit noemt een aantal concrete instanties waarbij in het algemeen geen sprake zal zijn van zelfstandigheid. Het betreft:

  • toezichthoudende organen met wettelijke grondslag in publiek- of privaatrecht (o.a. nv, bv, (bedrijfstak)pensioenfonds);
  • toezichthoudende organen zonder wettelijke grondslag in publiek- of privaatrecht vergelijkbaar met nv of bv (o.a. stichting en vereniging);
  • bezwaaradviescommissies en adviescolleges met wettelijke taak;
  • toetsingscommissies, geschillencommissies en vergelijkbare commissies.

In het algemeen zal in voorgaande situaties geen sprake zijn van zelfstandigheid. Maar de beoordeling of wel of niet sprake is van zelfstandigheid blijft altijd een feitelijke beoordeling. Beoordeel daarom altijd of wel of geen sprake is van zelfstandigheid van de commissaris of andere toezichthouder. Doe dit onder meer aan de hand van de statuten en de op de statuten gebaseerde reglementen.

Terugwerkende kracht

Het besluit heeft terugwerkende kracht tot 13 juni 2019, de datum van de uitspraak van het Europese Hof. Er geldt één uitzondering waarbij de btw niet met terugwerkende kracht gecorrigeerd hoeft te worden. Dit geldt voor werkzaamheden waarbij na 13 juni 2019 btw is berekend en deze is verrekend door de afnemer.

Bron: https://www.mth.nl/meer-duidelijkheid-over-berekenen-btw-bij-commissaris/, 2021.

Contact

Voor vragen over dit artikel neem je contact op met Mariëlle van Bentum via 0317 413 281. Meer S+DL nieuws lees je hier.