Ook voor bestelauto’s geldt de bijtelling voor privégebruik. Als u echter kunt bewijzen dat uw werknemer de auto niet privé gebruikt, kunt u dit voorkomen.

Geen bijtelling bestelauto. Als de werknemers de bestelauto niet privé of buiten werktijd mogen gebruiken, hoeft u geen rekening te houden met de bijtelling. Het Gerechtshof in Arnhem (LJN: BZ3579, 19.02.2013) heeft hierover onlangs een interessante uitspraak gedaan.

Wat speelde er? Een tuincentrum annex hoveniersbedrijf had vier bestelauto’s op de balans staan. Er was mondeling afgesproken dat de werknemers deze auto’s niet privé mochten gebruiken. Er werd geen rittenregistratie bijgehouden. Drie van de vier auto’s werden na het werk op het afsluitbare bedrijfsterrein geparkeerd. De vierde bestelauto stond buiten het terrein. Dit was voor de inspecteur reden om hiervoor een naheffing wegens privégebruik op te leggen.

Wat zei de rechter? Tijdens de rechtszaak verklaarden de werknemers dat zij de auto’s niet privé mochten gebruiken. Ze verklaarden ook allemaal met eigen vervoer naar het werk te komen. Naast deze verklaringen vond de rechter het van belang dat de sleutel van de vierde bestelauto in het bedrijf werd opgehangen en dat er controle op het gebruik werd uitgeoefend. De naheffingsaanslag ging dan ook van tafel.

Discussies voorkomen. U kunt dit soort discussies met de Belastingdienst voorkomen door uw werknemers een rittenregistratie te laten bijhouden. In de praktijk blijkt dat vaak erg lastig te zijn. U kunt ook gebruikmaken van de ‘Verklaring uitsluitend zakelijk gebruik bestelauto’. Een rittenregistratie is dan niet nodig, maar als de auto ook maar één kilometer privé wordt gebruikt, bent u al de klos. De bijtelling is ook niet aan de orde als de bestelauto alleen maar geschikt is voor goederenvervoer. Het gaat dan met name om bestelauto’s met maar één zitplaats óf bestelauto’s die door aard en inrichting alleen maar geschikt zijn voor zakelijk gebruik.

Verbod. U kunt een bijtelling voor werknemers ook voorkomen met een verbod op privégebruik. U moet de naleving van het verbod wel controleren en bij misbruik een forse sanctie opleggen, bijvoorbeeld in de orde van grootte van de bijtelling. Met een verbod op privégebruik kunt u de bijtelling voor een bestelauto voorkomen. U moet dit aantoon­baar controleren en bij overtreding een forse sanctie opleggen.