Het nieuwe jaar brengt een aantal wetswijzigingen en nieuwe wetten met zich mee. In dit overzicht vind je de belangrijkste wijzigingen.

Daling zelfstandigenaftrek

De zelfstandigenaftrek voor mensen die tenminste 1.225 uren werken in hun eenmanszaak, maatschap of VOF is per 1 januari 2022 gedaald naar € 6.310. De verlaging betekent minder belastingvoordeel. Het bedrag waar je belasting over betaalt wordt hoger en je betaalt dus meer inkomstenbelasting.

Meer winst valt onder het lage vpb-tarief

Heb je een besloten vennootschap (bv) of naamloze vennootschap (nv)? De overheid wil bedrijven met lagere winsten minder belasten. Per 1 januari 2022 is de eerste schijf van de vennootschapsbelasting aangepast. Daardoor valt een groter deel van jouw winst onder het lage vpb-tarief. Je betaalt 15% vennootschapsbelasting over de eerste 395.000 euro winst. Dat was 245.000 euro. Alles boven 395.000 euro blijft met 25% belast.

Belastingvrijstelling TVL en TOGS

Tijdens de coronacrisis heb je wellicht gebruik gemaakt van de Tegemoetkoming Vaste Lasten (TVL) of de Tegemoetkoming Ondernemers getroffen Sectoren (TOGS). Per 1 januari 2022 zijn deze reeds ontvangen subsidies vrijgesteld van inkomsten- of vennootschapsbelasting. De regeling geldt met terugwerkende kracht tot 1 januari 2021.

Bijtelling elektrische auto gaat omhoog

Gebruik je de auto van de zaak ook privé? Dan moet je voor het privégebruik een bedrag bij de winst optellen, de bijtelling. De bijtelling voor het privégebruik van een nieuwe elektrische auto van de zaak steeg per 1 januari 2022 van 12% naar 16%. Deze verhoging geldt voor de eerste 35.000 euro van de cataloguswaarde van de auto. Is de cataloguswaarde hoger? Dan geldt voor het overige bedrag hetzelfde tarief als voor niet-elektrische auto’s, namelijk: 22%.

Milieu-investeringsaftrek (MIA) omhoog

Het kabinet stimuleert bedrijven om te investeren in innovatieve, milieuvriendelijke bedrijfsmiddelen met de Milieu-Investeringsaftrek (MIA). Hiermee mag je een percentage van de investeringskosten aftrekken van de fiscale winst. Je betaalt dan minder inkomsten- en vennootschapsbelasting. MIA is een aanvulling op de reguliere afschrijving.

De hoogte van de milieu-investeringsaftrek is afhankelijk van de categorie waarin het bedrijfsmiddel is ingedeeld. De MIA kent nu drie percentages die per 1 januari 2022 zijn verhoogd naar 27%, 36% en 45%.

Grotere vrijstelling vermogensbelasting

Spaarders en beleggers krijgen een iets hogere vrijstelling in box 3, van 50.650 euro per persoon. In 2021 was dat nog 50.000 euro.

Onbelaste thuiswerkvergoeding

Vanaf 1 januari 2022 mag een werkgever zijn werknemer een onbelaste thuiswerkvergoeding geven van maximaal € 2 per gewerkte thuiswerkdag.

De vergoeding is voor de extra kosten die de werknemer thuis maakt voor water- en elektriciteitsgebruik, verwarming, koffie, thee en toiletpapier. De vergoeding geldt ook als maar een deel van de dag thuis wordt gewerkt.

Voor eenzelfde werkdag mag niet tegelijkertijd de thuiswerkkosten én de reiskosten voor het woon-werkverkeer naar de vaste werkplek worden vergoed. De onbelaste reiskostenvergoeding mag wél worden vergoed als op een dag deels wordt thuisgewerkt én een zakelijke (dienst)reis wordt gemaakt. Reizen van en naar het werk is geen zakelijk reis.

Meer nieuws

Jaarlijks houden wij je op de hoogte van het laatste fiscale nieuws. Houd onze website in de gaten voor al het nieuws en updates. Meer S+DL nieuws lees je hier. Heb je vragen over een van de wetswijzigingen? Neem dan contact op met Margreet Claassen via 0317-413281.