#ondernemeraanhetwoord

Beichies – op zijn Uteregs: ‘met z’n tweeën’ – startten de nichtjes Mandy Pormes en Kim Martens vijf jaar geleden hun eigen kapperszaak in Utrecht. Een hippe en gezellige plek, waar ook niet-Utrechters graag komen voor een nieuwe coupe. De wachtlijst groeide en groeide, dus besloten de dames met hun team afgelopen zomer naar een groter pand te verhuizen. Het ging ze voor de wind, totdat in december opnieuw de lockdown intrad. Lees hier hun verhaal.

Liefde, geen angst

Beichies

‘Liefde, geen angst.’ is het motto waarmee Kim en Mandy ondernemen. Zelfs een pandemie haalde dit motto niet onderuit. Zo vertelt Kim: “Ik ben mijn hele leven al wel bang geweest voor een pandemie. We wisten dat het coronavirus al behoorlijk wat aanrichtte in China en hadden ons daarom goed voorbereid op een mogelijke sluiting. Toch kwam de coronacrisis natuurlijk absoluut niet gelegen. We hadden in januari 2020 getekend voor het nieuwe pand en die moest nog volledig opgeknapt worden. Helaas werden onze lening en het gespaarde geld ineens onze reserves. Daardoor moesten we creatief omgaan met de inrichting van het pand.”

In plaats van alles volledig te vernieuwen, besloten zij de oude karakteristieke elementen van het pand te benadrukken. “Onze aannemer heeft daar veel in betekend. Hij wist van oude deuren uit het pand unieke tafeltjes te maken. De muur is zo gestuukt dat het oud lijkt, de ondervloer is zo gemaakt dat het een gietvloer lijkt en het plafond is onaangeraakt gebleven. Je zou kunnen zeggen dat inmiddels niet alleen de naam Beichies, maar ook het pand het begrip ‘oud-Uteregs’ eer aandoet.”

Stoppen is geen optie

Kim: “De eerste lockdown was moeilijk, maar we zagen het positief in omdat het vooruitzicht was dat we na acht weken weer open zouden mogen. De daaropvolgende lockdown in november was ook geen verrassing. We zijn heel realistisch en hebben dus steeds tijdig voorraden ingeslagen. Dat de openingsdatum van 11 december niet doorging, viel ons wel zwaarder.”

Volgens Kim en Mandy werkt zo’n lockdown niet alleen op het zakelijke aspect. Kim: “Het belangrijkste was om gezond te blijven en de routine erin te houden. Uiteindelijk wisten we het financieel te regelen tot 1 maart. Zo konden we enigszins positief vooruit blijven kijken. Stoppen was absoluut geen optie. Als kapper werk je met de handen en kun je geen klappers maken. Het overkomt je en we willen gewoon door.”

Een adviseur die luistert

“Het klinkt misschien gek, maar wij zijn nog iedere dag dankbaar dat we vlak voor de koop van het pand naar een nieuwe accountant zijn overgestapt. Het financiële stuk van je bedrijf is de basis. Schuurman en de Leeuw heeft zoveel expertise in huis, brengt ons snel op de hoogte van de regelingen en reageren snel. Bij hen heb ik echt het gevoel dat ze je echt willen helpen en met je mee willen denken.” Kim vervolgd: “Kijk, binnen het kappersvak is het ondernemerschap eigenlijk een vast gegeven. Je hebt een kappers cao, regeltjes, loonhuizen etc. Als je zo niet wilt werken, dan moet je wel een adviseur hebben die met je mee kan bewegen en denken, maar die ook zegt wanneer iets echt geen goed idee is.”

Beichies teamWaarom kiezen

“We durven uiteraard vooruit te kijken. We zijn voorbereid op een mogelijke derde sluiting, maar denken daar zo min mogelijk aan. Anders komt die angst in het systeem en ga je daar ook naar handelen. Dat is niet wat we willen. Financieel ligt er nog een behoorlijk hobbel. Er is geen angst dat het niet gaat lukken, maar geen ondernemer vindt het leuk om de komende vijf jaar voor noppes te gaan werken. Ik ben vooral dankbaar dat de vanzelfsprekendheid hier niet leeft. Iedereen in het team weet heel goed hoe de situatie nu is en is bereid daar hard voor te werken.”

Maar daar laat het Beichies team het niet bij. Alle dames in het team hebben plannen voor naast het kappersvak. Want zoals Kim zelf zegt: “We willen niet stil blijven staan. De een denkt er aan een opleiding te volgen tot nagelstyliste, de ander tot ontwerper. Dat houdt ons positief, weten dat er naast dit mooie vak nog meer is waar we naar uit kunnen kijken. Want waarom zou je altijd moeten kiezen?”

Lees ook het ondernemersverhaal van Bar Restaurant Taste: (H)eerlijk blijven geloven in de toekomst tijdens de lockdown.