Je hebt net je bedrijf verkocht en wat ga je dan nu doen? Het antwoord op deze vraag hangt natuurlijk van veel dingen af. Het is bijvoorbeeld afhankelijk van je leeftijd en de opbrengst, maar er spelen veel meer zaken. Wij leggen een aantal opties aan je voor.

Rentenieren

De rente die je bij de bank krijgt is nihil. Dus je hebt een grote pot met geld nodig om op deze manier de ‘eindstreep” te kunnen halen. Eigenlijk kunnen we dit wel potverteren noemen. Als de som groot genoeg is en je exact wilt weten waar je aan toe bent, is dit een optie. Maar voor een ondernemer is dit vaak een moeilijk verhaal. Je bent immers gewend om te leven van het rendement op je geïnvesteerde kapitaal.

Beleggen in aandelen

Je kunt (een deel van) je vermogen gaan beleggen in aandelen/effecten. Dit kun je zelf gaan doen of uitbesteden aan een vermogensbeheerder. Hierbij is het erg belangrijk om je doel te bepalen. Je hebt immers ook inkomen nodig om van te leven. Aandelen die dividend geven welke dient als basisinkomen zijn dan aan te bevelen. Beleggen is echter niet zonder risico. Laat je goed adviseren om de risico’s te beperken.

Beleggen in vastgoed

Het eigen geld investeren in bedrijfspanden, appartementen of recreatiewoningen is heel leuk. Het is tastbaar en het is een relatief veilige investering. Het geeft een constante bron van inkomsten en houdt langjarig de waardestijging en inflatie bij. De afgelopen jaren is dat natuurlijk vooral bij woningen extreem geweest. Of dat zo blijft is dus maar de vraag. Een crisis kan voor een flinke correctie zorgen. Echter het grote tekort zal een dempend effect hebben. Veel ondernemers houden het pand aan waar hun bedrijf is gehuisvest na verkoop van het bedrijf en verhuren dat aan de koper. Hierin schuilt wel een gevaar. Mocht de koper besluiten te verkassen, dan blijf jij met een pand zitten dat soms slecht verhuurbaar blijkt. De alternatieve aanwendbaarheid van het pand is soms slecht. Het is dus belangrijk om goed te spreiden over meerdere soorten vastgoed. Besef wel dat het hebben van vastgoed kosten met zich meebrengt. Denk hierbij aan onroerende zaakbelastingen, verzekeringen en het onderhoud dat het pand vraagt. En besef.. met huurders is er altijd wel wat.

Een nieuw bedrijf kopen

Als je je eerste bedrijf op relatief jonge leeftijd hebt verkocht, betreft dat vaak een bedrijf dat vanaf de grond is opgebouwd. Alle fouten zijn gemaakt en daar schijn je wijzer van te zijn worden. Hetzelfde “kunstje” nog een keer uithalen lijkt dan aantrekkelijk. Besef wel dat naast “succes” en goed ondernemerschap, ook een flinke dosis geluk komt kijken. Op het juiste moment op de juiste plaats met het juiste product zijn, lukt niet altijd. Dus ben je jong en vol energie? Ga dan zeker voor een tweede ronde. Denk wel goed na of je de gehele opbrengst opnieuw in de weegschaal wilt leggen.

Investeren in bestaande bedrijven

Als je bezig wilt blijven en je kennis en ervaring aan andere ondernemers wilt overbrengen, is het natuurlijk prachtig om te investeren in bestaande bedrijven. Jouw rol als coach kan zeer waardevol zijn voor jonge snel groeiende ondernemers. Dit kun je alleen doen, maar ook samen met anderen. Investeren kan vaak al met kleine bedragen. Besef wel dat de risico’s vaak groot zijn. Het zijn vaak jonge bedrijven die bij de bank geen financiering kunnen krijgen.

Wat ga jij met je geld doen?

Er zijn natuurlijk nog veel meer opties te bedenken. Het belangrijkste is dat je de bestemming van je vermogen goed in balans weet te brengen met je privédoelen. Hoeveel geld heb je per maand nodig en waar wil je je tijd aan besteden? Dat zijn belangrijke vragen. Of heb je er al eens over nagedacht over hoe flexibel jij je geld wilt wegzetten? Aandelen/effecten zijn bijvoorbeeld met een druk op de knop liquide te maken. Uit een nieuwe onderneming stappen is weer een stuk lastiger en ook op fiscaal gebied speelt er veel. Bij S+DL hebben we eigenlijk alles al wel voorbij zien komen en bij de hand gehad. Welk vraagstuk je ook hebt, onze specialisten kunnen je hierbij helpen.

Neem voor vragen contact op met Gert Bloemendal via 0317 – 413281 of g.bloemendal@sedl.nl en kom gerust langs om de opties te bespreken. Heb je je bedrijf nog niet verkocht? Lees dan ook eens ons artikel: Werkkapitaal, maak het in orde voor een verkoopklare onderneming.