Het einde van het jaar is alweer bijna aangebroken. 2018 lijkt voorbij gevlogen en dat frustreert. Ik ben zo iemand die de eerste twee maanden van het nieuwe jaar nog het oude jaartal gebruikt. Desalniettemin zal ook ik moeten wennen aan het feit dat 2018 op z’n eind loopt. Het einde van het jaar betekent echter ook dat het bijna Kerstmis is. Ik ben gek op kerst! Ieder jaar weer betrap ik mezelf erop dat ik er dezelfde tradities op na hou. En dan specifiek bij het kijken van films. Ik krijg toch zulke warme gevoelens bij het kijken van bepaalde (kerst)films. Van Jingle All the Way tot aan de Harry Potter reeks. (En zeg niet dat dit geen echte kerstfilm is, alle films waar kerst in voorkomt zijn kerstfilms in mijn ogen!) En van How the Grinch Stole Christmas tot aan Home Alone. Alles komt voorbij en daarbij maakt het niets uit of ik de film al 1 of 5 keer heb gezien. Ik kijk ze ieder jaar weer en geniet er evenveel van.
Wat ook standaard aan het einde van het jaar gebeurt, is de stemming van de Eerste Kamer op de Prinsjesdag plannen. Het zijn ambitieuze plannen en de overheid doet niet aan half werk. Dat is enigszins positief want ik hou ook niet van mensen die maar half the way jinglen. Waar iedereen echter tot aan de stemming van de Eerste Kamer nog hoopt dat de plannen niet doorgaan (of dat Harry Potter ze wegtovert), stemt de overheid als een Grinch voor Kerst in met de plannen. Het kan maar zo dat Kerst daardoor een stuk minder leuk is voor sommige mensen en als de Nightmare Before Christmas voelt. Kerst betekent echter ook vergeving. Vergeef oma dat ze altijd in je wang knijpt. Vergeef die oom die altijd vieze grapjes maakt en vergeef je schoonmoeder dat ze weer opmerkingen over je outfit heeft. Het lijstje van vergeving is oneindig en daar kan de overheid ook nog wel bij. Vergeef het ministerie van Financiën dat ze de wetgeving weer aanpast terwijl u het net snapte. En vergeef het de Eerste Kamer dat ze de stemming net voor de kerstvakantie doen waarbij ze nog net geen glühwein in de hand hebben. Strijk met uw hand over uw hart. Iedereen houdt ten slotte van een happy end.

Zet met Kerst eens een mooie film op en dompel uzelf onder in dat warme kerstgevoel. Wees geen Scroodge en bedenk u wat belangrijk is. De rest komt in 2019 wel weer. Een feestelijke en warme kerstgroet vanuit SEDL en onthoud Always Jingle All the Way!

Hier vindt u de definitief aangenomen plannen van Prinsjesdag.