Startende ondernemers hebben vaak geen idee welke aftrekposten er allemaal voor ze zijn, zo blijkt uit onderzoek van de Belastingdienst. Daardoor laten ze veel geld liggen. Daarom de vijf belangrijkste aftrekposten voor jou op een rij.
Ondernemers, dus ook starters, hebben recht op aftrekposten die de gewone werknemer niet heeft. De aftrekposten moet hij wel opnemen in de aangifte, anders vist hij achter het net. We laten de belangrijkste de revue passeren.

 1. 1. Autokosten

  Ondernemers kunnen onder andere kosten van zakelijke autoritten aftrekken. Ook van het woon-werkverkeer. Die ritten moet men dan wel bijhouden. Kiest men voor een auto van de zaak, dan zijn deze kosten weer aftrekbaar, minus de bekende bijtelling vanwege privégebruik.

 2. Computer

  Als een ondernemer een computer gebruikt, en wie doet dat nu niet, kan hij ook die kosten aftrekken. De computer met dan wel ‘op de zaak’ gezet worden en er moet rekening worden gehouden met de bijtelling voor privégebruik.

 3. Investeringsaftrek

  Ook heeft de investerende ondernemer recht op investeringsaftrek. Dit betekent een extra aftrek, naast de aftrek van het investeringsmiddel zelf. De investeringsaftrek is er voor kleinschalige investeringen, energiezuinige investeringen en milieuvriendelijke investeringen. De investering zelf mag niet ineens ten laste van de winst worden gebracht, maar jaarlijks in gedeeltes, via afschrijvingen.

 4. Werkkamer

  Soms heb je als ondernemer recht op een aftrek in verband met een werkkamer thuis. Dit hangt af van de situatie.

 5. Btw

  Ondernemers die zelf btw-belaste prestaties verrichten, kunnen de door hen betaalde btw weer aftrekken. Daarvoor is wel van belang dat de bonnen worden bewaard en dat een en ander goed wordt geadministreerd. Wellicht heeft u recht op de kleine ondernemersregeling waardoor u een vermindering van de omzetbelasting kunt toepassen?

  Bijhouden administratie

  Veel startende ondernemers moeten leren hun administratie bij te houden. Van alle zakelijke uitgaven moet de factuur bewaard worden en dat vereist discipline. Dus van het treinkaartje naar een congres tot het bonnetje van de aldaar geconsumeerde broodjes.