In onze Nieuwsbrief van Prinsjesdag hebben we aangekondigd dat er een wetsvoorstel ligt waarin staat dat per 1 januari 2021 een vrijstelling voor de overdrachtsbelasting geldt voor starters (leeftijd tussen de 18 en 35 jaar) die een eigen woning kopen.

Voordat de Tweede Kamer heeft gestemd over het wetsvoorstel is er een aanvulling gekomen.

De aanvulling per 1 april 2021

De aanvulling houdt in dat de vrijstelling per 1 april 2021 alleen geldt voor woningen met een koopsom tot de € 400.000,-. Er is gekozen voor een ingangsdatum van de aanvulling per 1 april 2021 om de starters tegemoet te komen die al een woning hebben gekocht met het oog op de vrijstelling. De Tweede Kamer heeft vervolgens ingestemd met deze aanvulling.

De wijzigingen in één overzicht

Concreet gelden de volgende wijzigingen voor de overdrachtsbelasting vanaf 1 januari 2021:

  1. Er geldt een verhoging van de overdrachtsbelasting voor beleggings- en bedrijfspanden van 6% naar 8%;
  2. Vanaf 1 januari 2021 geldt er een vrijstelling voor de overdrachtsbelasting voor starters tussen de 18 en 35 jaar die een eigen woning kopen;
  3. Vanaf 1 april 2021 geldt een aanvulling op de vrijstelling uit punt 2. Starters kunnen alleen voor woningen met een koopsom onder de € 400.000,- een vrijstelling voor de overdrachtsbelasting krijgen.

Let op! Het wetsvoorstel is nu nog in afwachting van goedkeuring van de Eerste Kamer.

S+DL Nieuwsbrief ontvangen?

Benieuwd naar onze maandelijkse nieuwsbrief? Laat uw gegevens hier achter en blijf elke maand op de hoogte van de belangrijke thema’s.