#ondernemersaanhetwoord

Edgar de Leeuw en Edwin Schuurman besloten beiden twintig jaar geleden samen het ondernemersavontuur aan te gaan. Een gouden duo dat met veel plezier heeft gebouwd aan het team dat er nu staat. Twee jaar geleden gaf Edwin het stokje over aan Toine van Veenendaal. Samen blikken zij terug op twintig jaar Schuurman en de Leeuw. Er wordt veel gelachen, maar ook een traantje weggepinkt. Lees hoe zij het ondernemen (hebben) ervaren.

Waar het allemaal begon

Edgar en Edwin Schuurman en de Leeuw

Patrick, Angelique, Edgar, Margreet (echtgenote Edwin) en Edwin. Bij de start van S+DL in 1998.

In 1982 kreeg Edwin zijn eerste baan te pakken als Assistent bij Accountantskantoor Jager. Dat dit het begin zou zijn van een eigen onderneming had hij niet gedacht. Edwin: “Ik was blij met dit baantje, hoewel ik geen volledig beeld had van wat het accountantsvak precies inhield. Op een gegeven moment rol je daar wat meer in en zei de eigenaar op een dag tegen mij: ‘Edwin, als jij nou je diplomaatje haalt dan kun je misschien te zijner tijd dit kantoor overnemen.’ Even later kwam ook Edgar erbij en voor hem gold eigenlijk hetzelfde.” De heren behaalden allebei hun diploma’s in de avonduren. Al gauw ontstond het idee om ‘de tent’ samen te gaan draaien en kon het avontuur beginnen. Edgar: “We waren precies in het werk en contactueel sterk om de klanten aan ons te binden. Bij Jager werkten nog wat andere mensen, maar de eigenaar zag het ons twee wel doen. Dat heeft hij goed ingeschat. We verstonden het vak goed, maar we hadden niet kunnen vermoeden dat de combinatie van ons tweeën zó goed zou werken.”

 

Nieuwbouwplannen 2009

Edgar en Edwin met de nieuwbouwplannen in handen van het kantoorpand in Wageningen (2009).

Geboren ondernemers of niet?

Op de vraag of ze beiden geboren ondernemers zijn, hebben ze allebei een duidelijk antwoord. Edwin overpeinzend: “Ondernemersbloed? Ik kan niet bedenken van wie ik dat zou moeten hebben. We zijn eigenlijk allebei toevallig bij dat kantoor terechtgekomen, hebben kansen gezien en hadden allebei het vertrouwen in elkaar om die kans met beiden handen aan te grijpen. Dat zeg ik ook tegen onze huidige klanten die een samenwerking aan willen gaan binnen een bedrijf. Doe zoiets alleen als er sprake is van wederzijds vertrouwen. Anders werkt het niet.”

Ook bij Edgar zat het niet in de genen. Wel hebben voor hem twee dingen een doorslaggevende rol gespeeld om de stap te maken naar het ondernemen. Edgar: “Ik ben van nature fanatiek streberig en daarnaast heb ik gezien hoe mijn vader in een afhankelijke situatie terechtkwam met zijn werk. Ik heb toen bewust gedacht: ik wil nooit hoeven hopen dat iemand mij als werknemer wil hebben. Ik wil zelf op de bok blijven en dat is tot op de dag van vandaag nog altijd een drijfveer voor mij.”

“Dat zeg ik ook tegen onze huidige klanten die een samenwerking aan willen gaan binnen een bedrijf. Doe zoiets alleen als er sprake is van wederzijds vertrouwen. Anders werkt het niet.”

Een trots gevoel

Dat het ondernemen iets unieks is, valt voor Edwin en Edgar niet te betwisten. Edgar: “Ik vind het zo bijzonder dat je het als ondernemer altijd zelf voor het zeggen hebt. Wij hebben zelf ons hele team samengesteld en elke keer hebben we de lol om thuis te komen en met enthousiasme te vertellen dat we weer iemand hebben aangenomen. Dat vertel je dan niet met overdreven trots, maar het voelt wel heel bijzonder. Daarnaast brengt het je financieel ook de mogelijkheid om alle collega’s spontaan te verrassen en pleziermomenten met ze te beleven. Zo organiseren we gave uitjes als bijvoorbeeld de trip naar Barcelona of het spontane bezoekje aan Vrienden van Amstel Live. Dat je dan samen twintig jaar verder hier als bedrijf staat; dan denk je WOW!”

“Ik denk dat ik ook vooral trots ben dat we zo’n cultuur hebben gecreëerd dat de hype van job hoppen hier nauwelijks voorkomt.”

Edgar en Edwin kunnen een traan nauwelijks bedwingen. Edwin vervolgt: “Ja dat zijn de momenten die je het meest bijblijven. Het maakt mij ongelofelijk trots dat we zo’n naam hebben opgebouwd. Ik denk dat ik ook vooral trots ben dat we zo’n cultuur hebben gecreëerd dat de hype van job hoppen hier nauwelijks voorkomt. Dat men hier plezier haalt uit het werk en hier graag wil blijven werken. We kunnen dan alleen maar trots zijn op waar we met elkaar staan.” Edgar voegt hier aan toe: “We bestaan al twintig jaar en er zijn veel klanten die er vanaf het begin bij zijn. Wij zijn in die tijd gegroeid, maar onze klanten en hun ondernemingen ook. Dat is zo gaaf om te zien dat je die fases als ondernemers samen doormaakt. We zijn dankbaar dat we nog altijd samen met plezier kunnen ondernemen.”

Toine, Edgar en Edwin proosten op de overdracht.

Een stukje geschiedenis dat zich herhaalt

De toekomst zien beide ondernemers anders. Twee jaar geleden droeg Edwin het stokje over aan Toine. Precies zoals Jager twintig jaar geleden het stokje overdroeg aan Edwin. “Ik vind het mooi om nu meer vanaf de zijlijn te zien hoe de organisatie zich ontwikkeld.”, aldus Edwin. Volgens Toine moet je soms een beetje geluk hebben dat je elkaar treft op het juiste moment. Zo vertelt hij: “Zelf ging ik vier jaar geleden vrij open en zonder al teveel verwachtingen ons eerste gesprek in. Mijn mindset op de weg terug was compleet anders: Dit was een geweldige kans en uitdaging. Gelukkig zagen de mannen dat ook zo. Zoals altijd, werd er snel geschakeld en was ik aan boord.

Wat de mannen meteen heel goed deden is intern duidelijk maken wat mijn rol zou worden. Ik was binnengehaald als de opvolger van Edwin en vanaf dag één had ik ook die ‘status’ en rol. In de jaren daarna ben ik daar naartoe gegroeid, tot het moment dat ik ook daadwerkelijk op de stoel van Edwin zat. De keuze om de stap te maken was uiteindelijk niet moeilijk en voor mijzelf al vrij snel duidelijk. Ik zag de kracht en energie van het hechte team, de potentie die er lag ten aanzien van nieuwe kansen en de mogelijkheden tot het verder optimaliseren van de organisatie.”

Perfecte compagnons

Edgar: “Ik bof dat ik nu weer een compagnon heb waar het zo goed mee klikt. Ik zie nog genoeg kansen om samen met Toine ons team verder uit te breiden naar de bovenste verdieping van het pand, zoals in ons gewaagd doel omschreven. Dat zou ik ontzettend gaaf vinden. We hebben nog mooie stappen te maken en ik kan niet wachten om daar de komende jaren met plezier aan te werken.”

“Voor mij is Edgar mijn ‘grote-ondernemers-broer’, een echte ondernemer en in mijn ogen de perfecte compagnon.”

Tot slot voegt Toine hier aan toe: “Eén van de belangrijkste factoren om de stap te maken was natuurlijk Edgar. Voor mij is Edgar mijn ‘grote-ondernemers-broer’, een echte ondernemer en in mijn ogen de perfecte compagnon. Wij zijn qua karakter, achtergrond en specialismen verschillend, maar juist daar zag ik de ideale combi. Op basis van onze eerste jaren als compagnons is dat alleen maar bevestigd. In zijn schaduw heb ik mij in de laatste jaren kunnen ontwikkelen als ondernemer om zo mijn kwaliteiten in te brengen. De balans tussen Edgar en mij is daardoor erg goed en we vullen elkaar perfect aan. De afgelopen jaren zijn we hard gegroeid en hebben we onze visie duidelijk en helder staan. Het doel is om de komende jaren met veel plezier samen met ons team en onze mooie klanten verder door de groeien. Niets is leuker dan dat.”